fbpx Нанасяйте фотозащитата на всеки три часа! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нанасяйте фотозащитата на всеки три часа!

Да спестим неприятностите през лятото

Нанасяйте фотозащитата на всеки три часа!

Слънцето-най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи при нежния допир на морските води е най-мечтаната почивка, но освен очевидните ползи, не крие ли тя и потайни, неподозирани опасности? За съжаление, такива винаги има. Ако сме подготвени за тях, имаме по-голям шанс да ги избегнем или поне да ги разрешим по-бързо и успешно. През лятото много по-голяма част от кожата ни е на открито, в директен контакт с всички фактори на околната среда, включително и слънчевите лъчи. От там и най-честите проблеми през този сезон са слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите.

Специалистът по дерматология и венерология д-р Калинка Недушева дава полезни съвети за кожните болести през лятото. Ето кои са най-срещаните проблеми и как да се справим с тях?

1. Слънчевото изгаряне е резултат от безконтролно излагане на кожата под палещите лъчи, вследствие на което се получава зачервяване, оток и понякога мехури в/у засегнатите участъци. Всичко това съпроводено от сърбеж и парене до болка. Освен този пряк и бързо проявен резултат от травмиращото действие на слънчевите лъчи има и друг, по-опасен, защото е отложен във времето с години. Кожата е най-големият имунен орган. Тя помни всеки слънчев лъч и последицата от това са настъпващите след години фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланомът и др. Не забравяйте това и винаги

- Ползвайте фотозащита, но по-високият факто не означава, че може да стоите по-дълго на слънце.

- Подновявайте фотозащитата на всеки три часа и след къпане.

- Избягвайте експозицията на слънце между 11 и 16 часа.

- Не използвайте солариумите като подготовка за плаж. Установено е, че тенът получен от 10 процедури осигурява защита, която не е по-силна от крем с SPF 2. В същото време вредата, нанесена от тях, е същата както от UV лъчите на слънцето.

- Облачното време не означава, че няма UV-радиация.

2. Слънчева уртикария/алергия/-алергична реакция от UV лъчи. Обривите, които приличат на „ужилено от коприва“, могат да се появят както в/у изложените на слънце участъци, така и извън тях. При появата й се консултирайте с дерматолог. Лечението й включва, освен задължителната фотозащита, антихистамини и др. медикаменти.

3. Фотодерматити - Фототоксичен и фотоалергичен дерматит - получават се в резултат на комбинираното действие на вътрешно приети субстанции и слънчевото греене. Например, има медикаменти, които повишават чувствителността на кожата към слънцето-антибиотици/доксициклин/, нестероидни противовъзпалителни средства/диклак и др. от тази група/, диуретици, лекарства за кръвно и др.

4. Фотоконтактен дерматит /Berlock dermatitis/ - получава се при нанасяна на различни. субстанции върху кожата и след това излагането й на слънце. Например, някои растения като бръшлян, смрадлика и др., козметични средства като парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило. Затова не отивайте парфюмирани и гримирани на плаж!

5. Милиария - обрив, дължащ се на нарушена перспирация/функция на потните жлези/. Явява се в зони на по-обилно изпотяване и в зони, където има по-голямо триене с дрехите. За появата му способства употребата на мазни кремове и масла. Представя се от сърбящи дребни пъпчици и/или мехурчета. Отзвучава и спонтанно до няколко дни. Затова, носете подходящо облекло, ползвайте хидратиращи кремове, избягвайте фон дьо тен и тежък грим.

6. Разноцветен лишей-розови, кафеникави или бели петна по кожата на тялото и понякога крайниците, развиващи се у генетично предразположени хора, през топлите месеци. Дължи се на свръхразмножаване на една сапрофитна гъбичка по кожата, вследствие на по-ниско съдържание на ундециленова к-на в потта. Лекува се с противогъбични средства. Склонен е към рецидиви в следващ топъл сезон.

7. През лятото има изключително благоприятни условия за развитие на множество инфекции. Посещението на басейни /недобре хлорирани/, ходенето боси в съблекалня, душове, тоалетни, целодневно носене на мокър бански, носенето на прашки, лошата хигиена, разкрепостения сексуален живот способстват за процъфтяването на множество вирусни, бактериални и гъбични инфекции-кондиломи, лабиален и генитален херпес/понякога UV лъчите провокират рецидив на лабиалния херпес/, молуски и др. вирусни инфекции с афенитет към кожата и лигавиците, контагиозно импетиго, еризипел/червен вятър/кандидозни и дерматофитни инфекции по кожата и др.

8. Изключително чести са ухапванията от насекоми, които причиняват подути, зачервени, неприятно сърбящи до болезнени обриви по кожата. Бихте могли да използвате репеленти. При ухапване от кърлеж и други кръвосмучещи насекоми е възможно развитието на Лаймска болест. Най-често първата й проява е периферно нарастващо червено петно, във вид на пръстен, което не причинява оплаквания. Забележите ли такова, потърсете дерматолог или инфекционист. Лечението е с антибиотици.

Честото мокрене и миене на кожата през лятото, излагането на слънце, водят до прекомерното й изсушаване. Това налага специфична грижа-измивни препарати, които не съдържат детергенти/сапуни без сапун и редовна употреба на леки хидратантни кремове и лосиони. Отдавна има разработени хидратиращи и фотозащитни продукти и за коса.

Всичко написано до тук не бива да ви плаши и да вгорчава радостта от лятото. То просто ще ви направи по-подготвени и далновидни, така че успешно да избегнете евентуалните неприятности!

Facebook коментари