fbpx Вижте кой цвят е подходящ за фирменото ви лого! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вижте кой цвят е подходящ за фирменото ви лого!

Вижте кой цвят е подходящ за фирменото ви лого!

Поговорката е вярна – първото впечатление има значение и в бизнеса логото е първото и най-формиращото мнение, което потенциалните клиенти виждат от вашата търговска марка. Цветовете влияят на нашите емоции, а логотипите имат силата да привличат или отблъскват хората от определен бранд.

Истината е, че няма универсално решение, всичко зависи от естеството на бизнеса ви и вашите клиенти. За да отбележи Международния ден на цветовете на 21 март Brother споделя някои полезни съвети, за да ви подпомогне във взимането на това толкова важно решение.

Черно

Не е изненада, че черният цвят е един от най-популярните избори за логотипи и е предпочитан от компании, които търсят традиционен облик. Избирането на опростено черно лого ще направи вашата марка да изглежда вечна, луксозна и дори загадъчна.
Тъй като в някои култури се приема за цвят на скръбта, черното се избягва при брандове, които предлагат здравни услуги, бебешки и семейни продукти. 

Синьо

Синьото е един от най-популярните избори за лого и цвят, (Brother също е в синьо). Това е цвят, който символизира спокойствие, зрялост, логика, честност и интелигентност.
И все пак, заради своята популярност, ако обмисляте да заложите на синьо лого, то трябва да се отличава от тълпата, за да гарантира, че бизнесът ви ще бъде забелязан. Една от опциите да отличите марката си от тази на конкуренцията е да добавите слоган.
Синьото лого трябва да се избягва, ако сте в хранителния отрасъл, тъй като този цвят рядко се среща при храните и потиска апетита – никой не би искал да похапва от плато със синя храна все пак.

Червено

Червеното е полемичен цвят, тъй като при него има смесица от конотации – както със страст, така и с гняв. Въпреки това, като лого, той може да бъде могъщ, шумен, модерен и закачлив.
Научната теория е, че човешкото око разпознава червеното по-добре от останалите цветове, тъй като в исторически план това ни е помагало да забележим плодовете, които растат по дърветата.
Цветът е толкова отличителен, че доведе до създаването на някои от най-разпознаваемите марки в света като Coca-Cola и Netflix, които използват червено в логото си. Комбинирането на червено лого с бели, черни или жълти цветове може да добави допълнително въздействие.

Зелено

Благодарение на своята многозначност, зеленото е цвят, който може да работи за много марки, тъй като е успокояващ, надежден и сигурен.
Обикновено свързван с природата, този цвят често се използва за био, натурални и еко марки.
Като символ на растеж и нов живот, зеленото се използва от амбициозни и успешни компании, сред които Starbucks, Android, Heineken и Land Rover.

Кафяво

Като естествен цвят, кафявото има сходни конотации като зеленото и обикновено се свързва с органични или екологични продукти. По-конкретно, цветът е най-подходящ за компании, които оперират на открито и такива, които продават естествено кафяви продукти като кафе и шоколад.
Обикновено кафявите лога се възприемат като по-мъжествени, придават повече солидност на марката ви и създават усещане за винтидж и ръчна изработка. Същевременно кафявото не е подходящо за фирми, работещи в развлекателната сфера, както и за финансовите и ИТ компаниите.

Оранжево

Оранжевото е енергичен и закачлив цвят. Не се среща често в лога на корпоративни компании или марки, които искат да се асоциират с лукс, женственост или сериозност.
То често се използва за брандове, които предлагат достъпни цени с разумно качество и е добър за фирми, опериращи в областта на пътуванията, като easyJet. В много азиатски държави оранжевото предизвиква асоциации с религията, особено с будизма и индуизма.

Жълто

Жълтото лого придава на бизнеса внушение в стил „чувствай се добре“. Този цвят се свързва със слънце, щастие и веселие и често се използва от развлекателни марки, за разлика от корпоративните организации.
Жълтото може да се асоциира с глада и се използва от популярни хранителни вериги, включително McDonalds и Subway. Децата са по-склонни да обръщат внимание на основните цветове, затова то често е предпочитано, когато главната целева публика е по-младото поколение.

Розов

Традиционно розовото се разглежда като женствен цвят. Въпреки това, през последните години поради възхода на „милениъл пинк“ нюанса, то се отклони от стереотипа и се превърна в много по-неутрален по отношение на пола цвят.
Розовите лога са забавни, топлещи и карат хората да си спомнят за детството. Тъй като розовото не е популярен избор за лога, не е лоша идея да заложите на него, за да се отличите.
В Япония розовото е традиционен цвят на пролетта, тъй като напомня за цъфналите черешови цветчета, освен това се свързва с младостта и доброто здраве.

За да внесете цвят във вашия бизнес, открийте как може да направите значимо първо впечатление с нашата цветна гама мастиленоструйни принтери на: https://www.brother.bg/printers/a3-inkjet