fbpx Да хармонизираме тялото и духа по време на криза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да хармонизираме тялото и духа по време на криза

 

Лятото е сезонът на удоволствията, на пътуванията, на почивката за тялото и за ума. През лятото казваме, че „зареждаме батериите”. Въпреки че начините да релаксираш са безкрайно многообразни, у нас обикновено се почива еднотипно – на море, на планина или най-много на гости някъде в провинцията.

Напоследък обаче се появяват все повече и все по-разнообразни предложения за различна, индивидуална почивка, съобразена с личните предпочитания на всеки от нас. Придобилата популярност на запад през последните десет години почивка с рисуване навлиза и у нас. Няколко млади ентусиасти по примера на техни колеги от Западна Европа организират от известно време Пленери за изобразително изкуство Академия Юнити. В тях може да участва всеки, независимо дали до този момент е хващал четка и бои!

Пленер е дума, която идва от френското en plein air /на открито/. В изобразителното изкуство това значи рисуване под открито небе, сред природата. Пристрастени към този начин да прекарват свободното си време са изключително голям брой известни хора в Европа. Така те свалят ежедневния стрес, откъсват от смога на Ситито и се допрат до природата, като едновременно с това се забавляват и усъвършенстват.

Вече не е необходимо да пътувате до Тоскана, Венеция, Париж или пък където и да било другаде по света. По време на празниците на изкуствата Аполония в Созопол може да посетите Пленера на Академия Юнити, където със собствените си ръце да нарисувате картини, да се насладите на творческия процес, да се запознаете с хора със сродни интереси и да прекарате незабравими дни край морски бряг. Чрез рисуване човек не само се разтоварва от стреса, но и разширява възприятията си, открива света в неговата цялост и проявява твореца в себе си.

Изследователите твърдят, че чрез рисуването започва дълбок процес на себеопознаване на твореца, който се крие вътре във всеки от нас. Чрез творчеството се научаваме да канализираме мислите и емоциите, да организираме пространството и дейностите си. Така откриваме в себе си един нов начин на възприятие и преживяване на реалността като внасяме светлина, любов и заряд във всички аспекти на живота. По този начин ставаме по-успешни, по-добри и по отворени към света.

Подходът на пленерите се базира на факта, че абсолютно всички хора носят в себе си мъдрост и креативност. В подходяща среда и при достатъчна съсредоточеност е възможно да се достигне и да се използва това дълбоко виждане и познание за нещата, които са от значение. Създателите на Академия Юнити провеждат програма за арт-пленери през цялата година в атрактивни дестинации на море и планина. За да откриете и вие твореца в себе си или дори само да се откъснете от всекидневието може да разгледате програмата на академията на :www.academy.unity.bg/