fbpx Коняк и графитите на Футура заедно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Коняк и графитите на Футура заедно

Световно известния графити артист Futura създаде лимитирана серия бутилки на Нennessy Very Special, която българските почитатели на това изкуство могат да видят в Галерията за модерно изкуство в София. Всяка бутилка от тази серия притежава индивидуален номер и представлява истинско произведение на изкуството. Освен платна на Futura, Галерията показва и снимки на фотографа Ричард Шрьодер показващи етапи от работата на графити артиста по проекта с Hennessy, както и видео инсталация за проекта.

Това не е първият артистичен проект на Hennessy, марка номер едно коняк в света. Не случайно Futura черпи вдъхновение от меките и топли тонове на коняка за своето творение.
Той винаги е бил новатор, изпреварващ своето време. Още в ранните си години като автор на графити в Ню Йорк през 70-те, той прави впечатление със своите цветове и линии, с динамичните форми и много енергия. Докато другите творци на графити са заети да изписват имената си навсякъде, Futura изгражда свой индивидуален стил и създава ново движение в това изкуство. И днес той остава един от най-отличителните и обичани графити артисти. Въпреки че оригиналният му стил го прави известен, Futura никога не спира да се развива и да ни провокира чрез новаторски подходи и техники.

Това негово качество го превръща в естествен партньор на Hennessy. „Виждал съм и съм се възхищавал на предишни проекти на Hennessy с други артисти, но когато получих покана да работя с тях бях истински изненадан и поласкан”, споделя авторът. „За тази бутилка исках да създам творба, която е уникална, но и вярна на стила ми. Мисля, че резултатът допълва едновременно и бутилката и коняка. Като предмет, бутилката Hennessy пасва точно на моя творчески свят. Получи се страхотно партньорство”.

Futura и Hennessy споделят обща страст за това да срещат изкуството с функционалното. За да създаде лимитираната бутилка на Hennessy, художникът черпи вдъхновение от топлите цветове на коняка, като вмъква характерните си абстрактни мотиви във формата на атоми и претворява своите завладяващи линии и форми за едно ново преживяване. „За мен създаването се състои в това да получа вдъхновение и да го адаптирам към своя творчески процес, като така, чрез изкуството, се пренасям на ново място. Никога не приемам, че съм пристигнал. Винаги се стремя да се движа напред, да бъда постоянно провокиран, да бъда любопитен и да виждам какви вълнуващи неща ще донесе бъдещето. Това е моята страст”, обяснява Futura.

В отличителния визуален стил и артистична чувствителност на Futura – дръзкия и напредничав начин на използване на цветове, линии и форми – Hennessy открива сроден творчески дух. Както Hennessy, така и Futura притежава индивидуален и разпознаваем стил, който затвърждава репутацията му на пионер и новатор. Също като Hennessy, Futura e неподправен оригинал.

За да създаде своята лимитирана серия от бутилки, Futura започва естествено от самия коняк. „Исках да направя нещо, което не е правено досега, и това, разбира се, се отрази на избора ми на цветове,” обяснява художникът. Futura ни показва топли, допълващи се цветове на основата на червеното и кехлибареното, с енергични пръски в жълто, за да улови кадифената мекота на коняка и спираловидните му движения в чашата. Той вплита елементи от историята на Hennessy, като ръката и брадвата (част от логото и от фамилния герб), в собствената си научно-фантастична вселена и ги смесва безупречно със своите атомни кръгове в горещо розово и електриково синьо.

Макар че са значително по-малки по размер от обичайните му платна, всеки от петте елемента на специалната бутилка – предният етикет, етикетът на гърба, този на гърлото, фолиото и тапата, дават на Futura нов поглед към пространството и размера, за да приспособи абстрактния си почерк и характерните мотиви. „Някои от малките елементи на етикета са в традиционния ми стил, те са част от моя инструментариум,” обяснява художникът. „Не бих го нарекъл претенциозен, а просто различен. Ако поставите бутилката пред някоя от творбите ми, ще видите истински диалог помежду им. А бутилката е предмет, който можете да оцените сам по себе си и който също може да бъде част от живота ви“.