fbpx Очакваме ръст при посещенията на английски туристи през зимния сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очакваме ръст при посещенията на английски туристи през зимния сезон

Очакваме ръст при посещенията на английски туристи през зимния сезон

България се представя на на 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012 в Лондон. Националният щанд е от 293 кв.м. Той е организиран от икономическото министерство съвместно с 25 туристически фирми и общини, кандидатстващи за куртурна столица на Европа 2019 г. Тази година посланието на нашето участие в Лондон е „България – неповторима и различна“ (Bulgaria – Unique in its Diversity). Страната ни е един от активните изложители в британската столица и досега е пропуснала само едно издание на туристическа борса. Тази година щандът включва и мултимедия с акцент върху морския, ски, културния, балнео- и СПА туризма.

Близо 5% е ръстът на чуждестранните туристи в България през лятото спрямо същия период на 2011-а. България е посетена през юни, юли и август от над 3.3 млн. чуждестранни граждани с цел туризъм. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс според БНБ през юни и юли са над 985 млн. евро – повече от 6.2% от същия период на 2011 г. Очакванията са за добър зимен сезон в планинските ни курорти, в които се предлага продукт на конкурентни цени при много добро съотнощение с качеството и България се утвърждава все по-категорично като водеща зимна дестинация на Балканите. Според туроператори ранните записвания за ски ваканциите и новогодишните празници сочат над близо 10% скок на руския пазар и също около 10 на сто – на британския. Тази година над 203 хиляди британци са посетили България с цел туризъм.

Акцент в представянето на България в Лондон са предимствата на културния, балнео-, СПА и уелнес туризма, тоест утвърждаването ни като целогодишна туристическа дестинация, която развива многообразни форми на туризъм. На българския щанд се провежда и уъркшоп, на който се показват традиционни техники на рисуване. Ще се изработват картини с типичен за България пейзаж - възрожденски къщи, глинени пана с фолклорни мотиви, украшения и аксесоари от мъниста, цветни прежди и вълнени конци. Представители на български винарни правят професионални дегустации със сомелиери като презентират качествени вина от няколко региона.