fbpx Алстом въвежда първите водородни влакове в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Алстом въвежда първите водородни влакове в Европа

Първия и единствен в света съвременен водороден влак с нулеви емисии и повече удобства за пътниците вече е на път. Водородните влакове предлагат чиста, надеждна и оптимална алтернатива за 46% от основните железопътни артерии в ЕС, които не са електрифицирани, обявиха от Alstom Германия. Онлайн събитието за журналисти от цял свят бе директно излъчено от първия в света водороден влак собственост на компанията -  Coradia iLint.

„Устойчивата мобилност е в основата на стратегията на Alstom. Половината от железопътните линии в Европа не са електрифицирани и ние намерихме решението за това - влак с нулеви емисии на водород. Тази технология ще изиграе основна роля в декарбонизацията на сектора”, заяви Анри Пупар-Лафарж, председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Alstom. По думите му до 2035 г. в Европа ще трябва да бъдат заменени над 5000 дизелови пътнически влака.

Coradia iLint вече е изминал повече от 200 000 км от 2018 г. до сега. Първите в света 14 водородни влака ще влязат в експлоатация още през март 2022 г. в Долна Саксония, Германия.

„След 18 месеца активно тестване с пътнически услуги, ние сме много доволни от представянето на водородните влакове на горивни клетки Alstom Coradia iLint. Технологията вече е изпитана и отговаря на всички изисквания: устойчивост, икономическа ефективност и удовлетвореност на клиентите. Нямаме търпение да пуснем в експлоатация първите серийни влакове“, каза Кармен Швабъл, управляващ директор на железопътния оператор LNVG в Долна Саксония - компанията, която въвежда в експлоатация първите водородни влакове.

Тази технология бързо набира популярност. Alstom вече работи по нови договори за поръчки в Италия и Франция, стартира и пилотен проект в Обединеното кралство. Компанията проведе и успешни тестове в Австрия, Холандия и Германия.

„Водородът има основна роля за изпълнение на ангажиментите на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.“, каза Джан Лука Бачи, президент на Alstom Europe. „Има огромен интерес за инвестиции във водородни технологии в Централна и Източна Европа, в страни като Полша, Румъния, България и Гърция, които правят първи стъпки в популяризирането на тази технология. Средствата, които са предвидени за всяка страна членка на ЕС от Фонда за възстановяване, ще спомогнат за засилване на инвестициите в тази посока “, добави той.