fbpx Над 220 хил. лв. загуба за компанията, ако мениджър напусне през първата година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 220 хил. лв. загуба за компанията, ако мениджър напусне през първата година

Над 220 хил. лв. би загубила компания, ако някой от високопоставените ѝ мениджъри напусне през първата година след наемането му. Директните загуби са приблизително 100 хил. лв., а индиректните – около 126 хил. лв. Калкулацията е направена на базата на средна мениджърска заплата от 6000 лв. и при условие, че съответният кадър напусне фирмата след по-малко от година от назначението си. Това показват данните на иновативен калкулатор, изчисляващ цената на неправилното назначение. Инструментът е представен у нас от водещата агенция за подбор на персонал HRS България в рамките на новата ѝ услуга 360Insights.

Загубите от текучеството на служителите могат да бъдат наистина сериозни, като те идват от заплати, разходи за подбора на персонала и последващото му обучение, по-слабо представяне на екипа заради честата смяна на хора, пропуснати бизнес възможности и негативно влияние върху репутацията на компанията.

Най-честата причина за скорошното напускане на служителите е невъзможността очакванията на фирмата да съвпаднат с тези на наскоро наетия кандидат. В много случаи се получава и разминаване между търсените личностни качества, вярвания, нагласи и др., които обикновено рядко се изследват подробно в процеса по подбор. Услугата 360Insights елиминира и двете причини, използвайки научнообоснован подход в оценката на кандидатите и анализирайки техния темперамент, поведение и нагласи. Освен това на оценяване подлежат и самите компании, което помага да се изяснят очакванията на двете страни още в началото.