fbpx Връчиха наградите на Германската икономика за 2012 г. у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха наградите на Германската икономика за 2012 г. у нас

На специална церемония в Софийската опера и балет бяха обявени компаниите, които спечелиха Наградата на Германската икономика за 2012 г. Деветото издание на номинациите, учредено от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е признание за компаниите, които поддържат интензивните търговски взаимоотношения между Германия и България, и мотивация за чуждестранните инвеститори в страната ни. Наградите се определят чрез гласуване в интернет на членовете на ГБИТК, като тази година над 100 фирми дадоха своя глас.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха Наградата на Германската икономика за 2012 г. на Луфтханза Техник, Винтерхалдер и Либхер, заели първите места в категориите „Голямо предприятие”, „Малко или средно предприятие” и „Отворена категория за проекти, организации, социален ангажимент”. Специален гост на церемонията беше и Н. Пр. Матиас Хьопфнер, Посланик на Германия в България.

Луфтханза Техник София ООД получи наградата за „Голямо предприятие”, това, че през 2012 г. компанията увеличи капацитета си за поддръжка, ремонт и техническо обслужване на самолети от 2 на 5 места за позициониране. Като част от този инвестиционен проект са създадени повече от 250 работни места за висококвалифицирани служители в технически области, както и бяха построени два нови хангара на летище София. Освен това през 2012 г. стартира проект, чиято цел е да бъдат изградени централни звена за услуги, които ще предоставят съпорт за другите центрове на Луфтханза Техник в Европа. Така Луфтханза Техник София се превръща в един от най-големите и водещи центрове по рода си в Европа.
Номинираните в категорията бяха още Аурубис България, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Граммер,  ПЕНТАКС Медикъл, Огняново К, КолПойнт Ню Юръп.

Винтерхалдер България ЕООД спечели наградата за „Малко или средно предприятие” това, че в завода на фирмата, локализирана в близост до Пловдив се произвеждат продукти от технически пенопласт: пенополиуретан, пенополиетилен, ЕПДМ пяна. Компанията е дъщерно дружество на немската фирма Винтерхалдер, а българското подразделение обслужва дори и големи клиенти като Либхер. През изминалата година, компанията се премести в нова сграда като разшири капацитета и увеличи броя на служителите от 23 до 46 души.
Номинираните в тази категория бяха още Бетахаус София, Бритос, Хидроенергийна компания, Оскар Ел.
В „Отворена категория“ (за проекти, организации, социален ангажимент и т.н.) – наградата отиде при Либхер Хаусгерете Марица ЕООД за инициативата за Център за професионално обучение, изграден с цел служители на Либхер и на други предприятия да бъдат обучени за конкретна професия по образец на немската дуална форма на обучение.
Номинираните в категорията бяха още МКБ Юнионбанк, Ен-вижън Енерджи.
Снимки: Димитър Калиновски ГБИТК