fbpx Добро хранене - добра ваканция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добро хранене - добра ваканция

Закусвате ли сутрин или сте от тези на които е достатъчна голяма чаша с кафе (за да се събудят?!) , често гарнираната с цигара. А колко пъти в седмицата ви се случва да пропуснете обяда? Сигурно достигате и до пет пъти? От вечната липса на време замествате обяда с някоя вафла или дори само с поредното кафе...
Всеки трети възрастен страда от наднормено тегло. А всички добре знаем, че външността е от значение. Ядете по веднъж в деня, а килограмите не падат. И в мислите се загнездват всякакви индекси на телесната маса, изчисляване на калории, разделно хранене, диети, чудодейни хапчета... Един натрапчиво крещящ хор от статистики, приятелски съвети, споделен опит и по-рядко компетентно мнение на специалист.
Истината е, че доброто здраве започва от правилното хранене. Храната е източник на енергия, но може да бъде и най-прекият път към дискомфорта на организма и някои заболявания. 


Полезно
През горещите летни месеци храненето трябва да е разтоварващо. Необходимо е да се приемат повече минерални соли, микроелементи, витамини и баластни вещества. Те се съдържат в изобилие в плодовете и зеленчуците. Подходящи са плодовете с голямо водно съдържание като дини, пъпеши, круши, праскови и други. Това е времето на доматите, краставиците и таратора. В този период може да се намали употребата на бобови, зърнени храни и кореноплодни зеленчуци. Това не се отнася за младите бобови (зеления боб и грах). Белтъчините сe набавят с кисело мляко, соеви продукти, кълнове от соя и други семена. Намалява се употребата на суровите семена и ядки. През лятото са подходящи по-леки подправки като магданоз, копър и целина. Избягват се загряващите като джинджифил, червен и черен пипер. Лятото не е времето на готвените храни. Добре е да се ограничи значително консумацията на месо и месни произведения и да се приема прясна риба. През лятото трябва да се приемат повече течности под формата на таратор, айран, пресни плодови и зеленчукови сокове.

Не е нужно всички да се стремим към “идеалните мерки”, защото идеалното е специфично за всеки от нас. Но ако някой ви каже, че не е важно как изглежда човек, а каква е същността му, то нека му припомним, че всеки иска да изглежда и да се чувства добре “в своята кожа”.

А ето и няколко съвета към храните, които употребявате

През лятото на риска от хранителни заболявания се увеличава, защото топлината насърчава размножаването на микроорганизми в храната, особено в суровите храни. Като цяло избягвайте покупката на бързо развалящи се храни (месо, риба, сладолед) в магазини или обекти, които не осигуряват правилно съхранение. Уверете се, че опаковката им е непокътната. Проверяват дали не е подута, дали продукта има по-странен цвят от нормалния, или път има мехурчета. Когато купувате охладени или замразени продукти опитвайте се да не се прекъсвате веригата на охлаждане, поставяйте ги в специални изолирани торби. Проверявайте температурата на хладилни витрини в супермаркетите - стоките в момента на покупката, трябва да бъдат изложени при температура не повече от -18 ° C.

Когато сте в обществени заведения за хранене обърнете внимание на външния вид на ресторантите, включително тоалетни. Сервитьорите трябва да са с напълно чисти дрехи, чашите и приборите за хранене да нямат никакви признаци на петна и мръсотия - липсата на грижи в трапезарията в действителност показва лоша хигиена в кухнята. Ако има изложени храни на бюфет то пушените храни трябва да се съхранява при ниска температура или в лед. Ако не сте сигурни, че в подготовката на храната не са били спазени всички правила за хигиена – не рисувайте! Избягвайте сурови храни – нека са сварени и то все още топли, когато ги консумирате. Препоръчително е да обелвате корите на плодовете, защото може да са мити със замърсена вода. Не забравяйте, че ядките, които се продават насипно са докоснати от много хора и може да съдържат бактерии.

 

Готвената храна, ако не се консумира в рамките на два или три часа, трябва да се охлажда бързо и се съхранява в хладилник. Термостатът на хладилника трябва да поддържа температура по-ниска, отколкото през зимата. Хладилникът трябва да се държи максимално затворен - да се отваря само когато е необходимо и да се затваря възможно най-скоро.
Яйцата са сред храните, който най-лесно предизвикват салмонела. Затова внимавайте изключително много с тях през този сезон. Когато ги купувате, винаги обръщайте внимание на срока на годност и дали се съхраняват в хладилник.
Когато отваряте консерви, почистете капака и на ръба му, тъй като може да е замърсен със всякакви вещества от околната среда.

Обръщайте сериозно внимание на храни, продавани от улицата. Например, когато купувате сладолед, вижте дали продавачът използва ръкавици за еднократна употреба? И разбира се, когато сте на почивка винаги пийте вода от бутилки. В заведения искайте винаги да отварят пред вас бутилките. Много хора получават стомашни разстройства именно от водата по други места, защото не са свикнали с нея. Също така внимавайте от каква вода е направен леда. Дори едно кубче може да разбунтува стомаха ви.