fbpx 16 700 км в Африка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

16 700 км в Африка

 

Българската експедиция „През Африка с автомобил“ приключи успешно, след като останалия сам през последните дни на пътешествието Александър Костадинов се завърна в България. Зареден с положителна енергия и оптимизъм той с радост си спомня за един от най-вълнуващите периоди в живота му, изминати с Land Rover Defender, който остава предан приятел до края на пътешествието.

Да посрещнеш Нова година на Иглен нос е авантюристично преживяване, което не можеш да забравиш до края на живота си. Това кътче на планетата е било едно самотно ветровито местенце само до преди 15 години. Оттогава стотици са построили ваканционни къщи или малки хотели и днес всичко е подредено и цивилизовано. Същото това място, където се срещат два могъщи океана, вече не може да бъде наречено спокойно. Най-малко заради непрестанния грохот на вълните, които пораждат чувство на смирение пред силите на природата.

Въпреки че продължава експедиция сам, на Нова година Алекдсандър се радва на интересна компания. Отсяда в къщата за гости на известен германски художник, носещ името Руди Нойланд. Доказателство за таланта му е аристократичният вид на имението. Но Руди има и други доказани качества, като умението му да сплотява гостите си. Заедно със съпругата си, на 31 декември няколко часа преди да настъпи 2013 г., той кани всички в къщата му да участват заедно в най-новия му арт проект. Всеки има 10 секунди, за да изрази с четка в ръка своите пожелания за бъдещето. „Малка група застаряващи шведи и двойка германци в компанията на младежи швейцарски стажанти и под мъдрото ръководство на Руди и неговата съпруга създадохме истински шедьовър“, разказва с усмивка Александър.

За 55 дни той изминава 16 700 км, от които 300 по вода. Прекосява 4 пустини и пресича плата, долини и планини с надморска височина от -5 до 3400 м. Обикаля и 40 км с хеликоптер над водопада Виктория. Разминава се на косъм от маларията, спиран е десетки пъти от полиция, като в един от случаите дори е арестуван. След толкова много премеждия и емоции едва на 01 декември 2013 г. Александър е в ЮАР.

В следващите дни самотният авантюрист решава да се отдаде на магията на виното. Посещава изискано шато на име Уотърфорд, където успява да дегустира и домашно приготвен шоколад с местни видове ферментирал гроздов сок. „Дори и Тоскана рядко може да предложи такава уникална комбинация от хълмове с лозя, рози, боровинки, плодни дръвчета, диви птици в езерцата и перфектно подредени алеи. Мястото за дегустации в шатото беше по-скоро част от изживяването и създаваше онази магия към виното, която всъщност после го продаваше. Винаги е интересно да слушаш описание на даден аромат или питие – после вдишваш и/или поемаш глътка и оставяш собствените ти сетива да преценят - има ли дъх на пресни аспержи или е обикновен киселяк. Облужването е перфектно, а вниманието към детайла изумява“, разказва Александър за впечатленията си от Уотърфорд.

Александър споделя, че Южна Африка на юг не свърша с Кейптаун, защото полуостровът е изпъстрен със страхотни заливи и предградия. Пътят около тях е изключително живописен, пълен с предизвикателни завои, издълбан в спускащите се в океана скали. „Беше първият платен път, което създава леки неудобства не заради таксата, а заради левия волан. Спираш, гасиш, излизаш и следващите на опашката почват да те гледат тревожно. Докато шофираш, някой Макларън с британска регистрация грациозно те изпреварва, докато тези от насрещното ужасено гледат към пропастта, която е единственият им изход ако спортната кола не е достатъчно бърза“, разказва шеговито авантюристът.

Равносметката му показва, че средният разход на автомобила му през всичките 16 700 км е 9,3 л нафта на 100 км при цена на бензина от 0,26 лв. до 2,20 лв на литър в зависимост от държавата. Единствените поражения по автомобила са спукана гума и скъсан колан на багажното отделение.