fbpx Студено ли ви е? Хайде, на Малдивите! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Студено ли ви е? Хайде, на Малдивите!

 

„Добре дошли на Малдиви - слънчевата страна на живота!”. Така ще ви посрещнат местните, когато стъпите на тяхната земя. Едва ли има друго такова място, където мечтите са реалност и са толкова красиви, та чак се чудите дали са истина. Аз ще добавя - храни се добре, живей добре и ... почивай на Малдиви!

 

Няма да скрия, че това е любимата дестинация на нашата агенция. Ще попитате защо? Едва ли е защото е известна като Рая на Земята или пък е популярна дестинация за младоженци. Това е може би най-доброто място за семейна почивка, романтична ваканция, годишна почивка, СПА или дайвинг. Освен това гостоприемството и уважението към госта са издигнати в култ.

 

 

 

Assalaam Alaikum! Добре Дошли!

Това е най-почитания малдивски поздрав и в ислямската култура означава „Мир Вам”. Малдивските брегове от години са убежище на мир и спокойствие за посетители. Тук може би е създадена единицата мярка за красота - времето като че ли е спряло в изумяващи пейзажи, нереално красиви изгреви и залези (без филтър:), бели пясъци и вечери на свещи на брега на морето. Ще кажете - залези има по целия свят 24ч в денонощието, но едва ли някой от тях може да се сравни с малдивските. Със сигурност това е единственото място, за което рекламните брошури не преувеличават. И да, синьото е толкова синьо, колкото е на снимките - фотошопи не са нужни. Мислите се реят безметежно и единствената дилема е какъв цвят бански да облечете или по кое време на деня да вземете шнорхела и да се потопите в необятните подводни градини на Индийския океан.

 

Има много причини човек да обича тази дестинация, и те минават през природата, кухнята, културата, подводния свят и не на последно място отдиха.
Столицата на всички острови се нарича Мале – един от най-малките и гъстонаселени градове в света. Разположена е в северния край на атол Каафу. Това е кралският остров, където се намира дворецът и откъдето управлява старата малдивска кралска династия.
Островите са 1190 и са групирани в 26 атола. Всеки атол е отделен от останалите и съдържа сам по себе си много малки острови. От тях само 200 са населени, хотелите са 92, а населението официално е 299 000 човека.

 

 

 

Основният поминък идва от туризъм и рибарство. Климатът на Малдивите е тропичен с постоянни температури между 29 и 32 градуса и много слънце, с изключение на месеците от май до ноември, когато преминават югозападните и северозападните мусони, които развалят романтиката, но за не повече от час-два. Най-топлия месец на средна база е април, а най-студен декември.
Малдивите са дом на най-разнообразната флора и фауна на света. Десетки хиляди рифове, толкова риби и над двеста вида корали съществуват там. Нищо чудно, че много хора гледат на това като една от най-добрите дестинации за гмуркане на Земята.

 

Хиляди рифове за гмуркане ви предлагат невероятен рай – спокойно може да плувате сред най-разнообразни и цветни рибки и още толкова все още не разкрити за широката публика. Всеки хотел има собствен център, на който се обръща голямо внимание като обслужване.
Може би не знаете, че това е най-ниската страна в света със средна височина е 1,5 метра, като най-високата точка е едва 2,3 метра. 99% от територията е под вода.

 

 

 

Полезно да знаете

Политиката на хотелите на Малдивите е "one island - one resort", което означава, че всеки хотел си избира какво да предлага и на каква цена. Ценовата листа за напитки и храна се определя от мениджмънта на хотела. Тъй като това е островна държава и дестинация за почиващи и плажуващи, както и топ дестинация за младоженци, едни от най-популярните напитки са коктейлите, като цената им започва от около 10-12 долара в зависимост от категорията на хотела. Кухнята е предимно морска, като всеки ризорт позиционира ресторантите си към определена кухня, но най-често в менюто има рибни продукти, суши, както и фюжън кухня.
Тъй като повечето острови са малки по размери, клиентите се хранят в ресторантите на острова, като винаги има един основен с разнообразна интернационална храна и няколко тематични "а ла карт".

Цените за обяд или вечеря започват от около 30-ина долара на човек в зависимост от ресторанта, кухнята и ризорта, на който се намират.
Важно е да знаете, че алкохол се предлага в повечето хотелски комплекси, но не може да бъде внасян от друга страна, за което на летището след пристигане има проверки и ако „случайно“ сте забравили някоя бутилка се изземва и се връща обратно при напускане на държавата.

 

За български граждани не е необходима виза, а само ваучер за хотелско настаняване или документ, удостоверяващ престоя.

Плащанията на островите се извършват кеш, препоръчително в американски долари или с кредитна карта, като повечето карти се приемат.
Цените на пакетите са различни в зависимост от престоя и избрания хотел, но пакет за 7 нощувки на човек започва от 1000 евро нагоре със самолетните билети.

 


Какво да правите на Малдивите?

 

Посещение на Мале - от 35 $ (от атол Северно Мале). В столицата на Малдивските острови можете да се запознаете с историята и културата на страната. Ще видите Двореца на Султана, главната джамия, Националния музей, ще се разходите по рибния, плодовия и зеленчуковия пазари, по магазинчетата с огромен асортимент сувенири.

 

Разходка с лодка “Дони” - от 30 $. Можете да се полюбувате на красотите на островите, плувайки на традиционна малдивска лодка “Дони”. Цената на екскурзията се определя от разположението на хотела и продължителността на разходката.

 

Лодка със стъклено дъно - от 35 $. Едночасова разходка покрай кораловия риф около острова - това е удоволствие за семейства с деца и за тези, които се страхуват от откритите води. Цената се определя от разположението на хотела и капацитета на лодката.

 

Водно сафари - от 85 $. Сафарито обикновено продължава цял ден и като правило влизат няколко потапяния, барбекю на един от островите, посещение на рибарско село или на столицата Мале с екскурзия.

 

Екскурзия с хидроплан - от 150 $. Ще имате великолепна възможност да видите и да снимате красотата на Малдивските острови от височината на птичи полет. Тази картина ще остане завинаги в съзнанието.

 

 

 

Риболов - от 30 $. Можете да вземете участие в сутрешен, вечерен или нощен риболов. Ако Ви провърви, уловът ще ви зарадва с разнообразието на екзотични риби. Във всички случаи, независимо от резултата, няколкото часа, прекарани в открит океан, ще ви доставят удоволствие, а уловената риба веднага ще бъде сготвена на огън. Уловът на едри риби продължава около четири часа. За откриването на рибни пасажи се използват катери с радарни устройства. Късметлиите могат да се зарадват на риба-платно, риба-меч, марлин, баракуда, няколко вида акули и други.

 

Дайвинг. Богатият подводен свят, кораловите рифове, пещерите, потъналите кораби, голямото количество острови - това е истински рай за професионалистите и за любителите на дайвинга. Под ръководството на опитен инструктор бързо ще се научите да се потапяте, а висококачественото оборудване ще ви помогне да се чувствате комфортно. Под водата ви очаква феерия от цветове, форми и нюанси.

 

Вечерни развлечения. Да, действително, на малдивските курорти няма ежедневни увеселителни програми, но това е истинският малдивски стил за почивка, където веселието на туристите не е самоцел. Тишина, усамотяване, приятна вечер с чаша коктейл в бара под въздействието на отпускаща музика, шумът на океанските вълни на брега, романтична вечеря със свещи... Все пак повечето хотели организират дискотеки, национални шоупрограми и караоке, така че не се притеснявайте, че може да ви обхване скука.

 

 

Вашата почивка на Малдивите се организира от туристическа агенция Луксутур - 02/465 05 65, 0878 588 589, www.luxutour.com