fbpx Разликата между био и не-био храните | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разликата между био и не-био храните

Био земеделските култури, като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа са с над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти отколкото не-био растенията. Откритието разклати мита, че начинът на производство няма отношение към качеството на храната, с която се храним.

В статия публикувана в списание British Journal of Nutrion на 15.07.2014 са представени резултати, които показват значителни разлики в съдържанието на хранителни елементи в био и не-био земеделски култури. Изследването, най-голямото по рода си досега проучване, извършено от международен екип под ръководството на Университета Нюкасъл, представя най-задълбочения сравнителен анализ за съдържанието на хранителни елементи в растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.

„Консумирането на био плодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден, казва професор Carlo Leifert от университета Newcastle, ръководител на изследването.

Ключовите открития на Университета Нюкасъл са:

  • Методът на земеделско производство се отразява върху качеството: Анализът е най-обемният и значим досега научен труд, който потвърждава становището, че качеството на храните е повлияно от това, как те се произвеждат.

  • Повече антиоксиданти: Биологичните земеделски култури Биоземеделските култури (житни, плодове и зеленчуци) имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти/(поли) феноли в сравнение са не-биологичните им аналози. Това включва повече феноли (с 19% повече), флаванони (с 69% повече), стилбени (28%), флавони (26%), и флавоноли (50%). Консумирането на био растения позволява увеличаване на приема на антиоксиданти/ (поли)феноли без увеличаване на калориите. Многобройни научни изследвания свързат антиоксидантите с намален риск от хронични болести, включително кардиоваскуларни и невродегенеративни заболявания и някои видове рак.

  • По-малко пестициди: Честотата на измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури е четири пъти по-висока. В 75% от пробите на не-биологичните плодове са открити повишено съдържание на пестициди, в конвенционалните зеленчуци 32%, а в не-био преработените растения – 45%. Остатъци от пестициди са открити само в 10% от пробите на биологичните растения.  

  • По-малко кадмий: Анализът откри 48% по-ниска концентрация на токсичния тежък метал кадмий в биологичните растения. 

  • По-малко азот: Концентрацията на азот, свързан с нарастващ риск от някои видове рак, като този на стомаха, е в значително по-малко количество в растенията, произведени по биологичен начин.

Изследването е проведено с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и Sheepdrove Trust.

„Хората, които купуват биохраните, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда. Това изследване подкрепя научно това, което хората мислят. Със сигурност ще подтикне и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните. Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите“, споделя д-р Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК.