fbpx Познаваме ли Дунав? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Познаваме ли Дунав?

 
Мислим си, че много добре познаваме Дунава, защото „ето го къде е”, но всъщност едва ли много българи познават истинската красота на тази могъща водна маса. Втората по дължина река в континентална Европа (след Волга) вие снагата си по уникален начин, като разделя сърцето на четири големите столици, а общо минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. 
 
Тази величествена и силно романтична река крие много повече изненади от това, което се вижда на пръв поглед. Тя е пълна с тайнственост и изненади за тези, които посещават. Ето защо има голямо разнообразие на круизи по Дунав, въпреки, че от българска страна офертите не изобилстват. 
 
 
3 изненадващи факти за река Дунав
 
Огромно природно богатство
 
Отвъд размера, обхвата и географията на река Дунав биоразнообразието може да се сравнява с това в Австралия на Големия бариерен риф: По делтата на реката Дунавската биосферна администрация (ARBDD) отчита, че има повече от 5000 отделни видове животни и растения по поречието. Освен това тук е най-голямото количество тръстика в целия свят.  
Най-голям брой са птиците, най-вече, защото река Дунав е на кръстопътя между централна и източна Европа. Това я прави търсено и предпочитано за обитание място сред дивите животни и птици.
 
Река Дунав има уникален и богато културно наследство:
 
Лесно да се загубите в красотата водния път. Той е сред най-добре запазените исторически места в света, като първи данни за него са описани подробно в литературата още от древността. Най-ранните достоверни сведения за Дунав се съдържат в съчиненията на древногръцкия историк Херодот  от 5 век пр.н.е.  
Заобикалящият пейзаж на Дунав днес ще ви вземе дъха си. В планините и долините разпръснати лозя, а дивите животни, които неминуемо ще срещнете, са отличен фон да се насладите слънчеви бани от терасата на вашия речен круизен кораб. Пътят е пълен с приказни места, които може да посетите, когато слизате от кораба за почивка - елегантна Виена, древна Братислава, средновековен Бамберг и красива Будапеща са само част от тях. И всеки носи своя идентичност и култура. 
 
Река Дунав завършва с три уникални канала:
 
Въпреки че е добре известно, че река Дунав пресича повече от 2500 квадратни мили и с обща дължина от 2852 km, фактът, че тя е сложна мрежа от три отделни канали е по-малко известен.
 
При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава - Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният - Килийският ръкав, е граница между Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият. И трите канала имат свои собствени уникални характеристики и атракции. И докато в единия има много диви животни, другите спират дъха с уникална природа. 
 
Най-добрият начин да се насладите на изненадващите пейзажи на река Дунав е като направите резервация за цялостен речен круиз чрез някои от водещите туроператори в централна Европа като средна цена на човек за 9 дни е около 1500 лв.