fbpx Мастиленоструйна и лазерна технология за принтиране? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мастиленоструйна и лазерна технология за принтиране?

Две технологии за печат оцеляха във времето - мастиленоструйната и лазерната. Те са много различни и обуславят уникалния набор от качества на устройствата, в които се използват. Ако ви трябва принтер, но не искате да допуснете скъпа грешка, вижте предимствата на всяка от технологиите.

Какво и колко ще печатате?

Предвид близките цени на началните модели мастиленоструйни и монохромни лазерни принтери, е много важно да оцените приблизително колко страници месечно ще печатате. Мастиленоструйните принтери могат да се справят с ниско до средно натоварване и не се славят с впечатляваща бързина на печат. Това обаче, изобщо не е проблем за потребителите, които пускат до няколко десетки страници на месец и печатат най-вече вкъщи, където бизнес ритъмът не налага неумолимите си изисквания за разчет на времето.

Много притежатели на мастиленоструйни устройства се оказваха неприятно изненадани, ако не са използвали устройството дълго време – мастилата най-често засъхваха върху печатащите глави, което превръщаше принтера в ненужен обемист предмет, но вече има и иновативните мастила, които не изсъхват бързо. Дори след месеци бездействие, мастиленоструйните принтери работят без никакви проблеми.

Основен коз на мастиленоструйните печатащи устройства е високото качество при цветен печат. При използване на фотохартия се постига напълно реалистично качество, с по-естествени, живи и плавно преливащи се цветове, дори в сравнение с цветните лазерни модели.

Бездействието по никакъв начин не вреди и на лазерните устройства, но тяхното призвание е да печатат по-големи обеми. Можете да отпечатате стотици страници за минути, а първата страница се появява само след няколко секунди. С тяхна помощ лесно ще правите хартиени копия на нужна информация и ще можете без притеснение да разпечатвате рецепти и дори цели книги.

Когато говорим за скорост при цветен печат, лазерните категорично печелят. Цветните лазерни принтери отпечатват една цветна страница почти за времето, за което и черно-бяла – нещо което далеч не е така при мастиленоструйните им конкуренти. Малката подробност е, че цветен лазерен принтер струва около 3-4 пъти по-скъпо от черно-белия си събрат. Същото важи и за консумативите, защото при цветните модели има 4, а не само 1 тонер касети.

Най-ценните елементи на едно печатащо устройство, са опцията за автоматичен двустранен печат и поддръжката на Wi-Fi. Първото ще ви спести много разходи и време, а второ ще ви лиши от излишни кабели и ще ви осигури съвместимост с най-различни устройства – не само компютри и лаптопи, но и смартфони и таблети.

Не подминавайте предимствата на мултифункционалните устройства – срещу малко по-голяма сума ще имате възможност да сканирате и копирате. Така лесно ще създадете електронен архив на важните документи и оригинали – например снимки и картички.

А4 може да е масовият, но не е единственият формат. На пазара ще намерите устройства, които печатат (и дори сканират) до формат А3, а това дава други измерения на вашите творения.

Цена на страница

Това е изключително важен параметър, който определя т. нар. обща цена на притежание (TCO). Може да се окаже, че евтин принтер ви е струвал много по-скъпо в течение на своя живот, когато е потребявал скъпи консумативи. Доскоро такава беше голата истина при мастиленоструйните модели.

Вече са налични модели мастиленоструйни устройства, които използват контейнери за мастило с голям капацитет и печат дори по-евтино от лазерните устройства.

Обслужване

Най-често то касае смяната на консумативи. И тук в последно време предимството е на страната на мастиленоструйните модели, където замяната на касетите с мастило е елементарна и бърза.

Ако ви предстои покупка на принтер, не се плашете. Нужно е просто да отговорите на няколко прости въпроса: колко ще печатате на месец; искате ли цвят; какъв е началният ви бюджет за закупуване на устройството и колко сте съгласни да отделите за подмяна на консумативите, когато те свършат (можете лесно да предвидите този момент на база месечното потребление). Както и при автомобилите, останалите екстри няма да повлияят на начина на работа на устройството, а по-скоро на удобството от използването му.

по информация от Brother