fbpx Александруполис - гърцко море и още нещо… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Александруполис - гърцко море и още нещо…

Със сигурност Гърция е любима на много българи за лятна почивка. Чистите сини води, отличната морска храна, гостоприемството на съседите са като магнит за по-дълги ваканции или просто за един уикенд. Това лято препоръчвам да прибавите още един район в листа с местата за посещение в Гърция и ще останете много приятно изненадани.

Отиваме в Александруполис (с официален хаштаг #AXD) – сравнително по-малък, но слънчев град на Бяло море, само десетина километра от делтата на река Еврос (Evros) или всъщност нашата река Марица. Все още неинвазирани от туристически пълчища, плажове, заведения и цени, които на доста места са като българските и дори по-ниски. А за гостоприемството на съседите едва ли има нужда да говорим – то е от сърце. В следващите редове, освен плажове и море, ще ви насоча и към други преживявания, които си струват. 

Александруполис е на 440 км от София, като имате възможност да изберете минаване през някоя от трите граници – ГКПП Кулата, Илинден и Маказа. И през трите пункта, ако няма трафик на границата, пътят е около 5 часа. Но ако пътувате по магистрала „Струма“, препоръчвам да се отклоните към Банско, след това по пътя към Гоце Делчев и ще минете през пункта Илинден – Ексохи – отличен път, с много спокойно и минимално движение, приятни гледки. От границата до Александруполис имате 250 км и 4,5 евро пътни такси. Ако идвате от Кърджали, границата е през Маказа и двата града са само на 125 км. Неслучайно и доста от българите от региона там отскачат дори само за ден за плаж и вкусна храна. През тази граница може да минете, ако пътят ви включва магистрала Тракия, като се отклонявате към Хъсково.

Вторият най-голям фар в света

Александруполис или както някога се е наричал Дедеагач е относително по-нов град. През 1847 година на мястото на града е съществувало само кафене и караулен пост срещу контрабандисти. След няколко години рибарите от околни села се събират на това място и образуват малко село, наречено Дедеагач, което в превод от турски означава „старо дърво“ или „дърво на отшелник“.

Днес емблемата на града е Фарът, който със своите 27 метра е вторият по височина фар в света. Построен е от френска фирма за строителство на фарове и маяци през 1880 г. от обли камъни, а вътре има каменна стълба, по която желаещите могат да изкачат 98-те стъпала по време на седмицата на флота. Фарът премигва на всеки 15 секунди и дава ориентир на корабите, като при ясно време светлината му се забелязва от 40 километра (23 морски мили).

А пристанището на града тази година ще получи 24 млн. евро от Европейския съюз по проекти за модернизация и обновяване на пристанищната инфраструктура в Североизточна Гърция, което ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на съоръжението и утвърждаването му като геостратегически, енергиен и транзитен център в Източното Средиземноморие и на Балканите.

Фарът се намира на централната алея и главна улица, която вечер се затваря за автомобили и става пешеходна. Пред него се намира и голям увеселителен парк, а кафенета и таверни са наредени едно до друго с изглед към морето и алеята.

С лодка по делтата на Evros (р. Марица)

Това е преживяване, което задължително трябва да си организирате. , ако сте в Александруполис. Реката Еврос или Марица извира от Рила планина и е естествена граница между България, Гърция и Турция. Влива се в Егейско море, след като минава през широка делта с площ 95 000 хектара (80 000 хектара на сушата, 15 000 хектара водна площ) и образува красиви водни канали с чудесни гледки. Делтата е втората по големина в Европа, след тази на Дунав и е включена в списъка на защитените територии, въпреки, че не е национален парк.

Тук обитание намират много птици и земноводни, някои от тях са застрашени видове. Делтата е само на 10 км от Александруполис, но най-добре е да си запазите ден през агенция, като ще ви вземат от центъра на града с транспорт и ще ви закарат до устието, откъдето ще потеглите с туристическа моторна лодка. Няколко са по-големите канали, по които ще минете, после ще се проврете по тесни и с усещането за Амазонка. Ако имате късмет може да видите пеликани или дори розови фламинги. През пролетта те се събират тук и ако попаднете тогава, гледката на гигантски розови ята е буквално сразяваща, ни разказаха рибарите.

Разходката с лодка из делтата на Еврос струва 25 евро, заслужава си обаче да си поръчате и обяд, ще останете изненадани

Има два варианта на посещение – само обиколка по каналите за около час и половина (струва 25 евро на човек, заедно с транспорта от града) или с включен обяд (45 евро), който е на полеви условия в една от рибарските хижи, но е толкова автентично преживяване, далеч от всякаква суета, че остава запомнящо се.

Непременно предварително кажете, че искате скариди, които по път ще вземете от някой от рибарите и ще сварят пред вас – огромни, пресни, сочни, наловени час преди това. Ще смажете гърлото и с домашно ципуро и някое друго типично местно ястие. Ще си оближете пръстите.

www.delta-evros.gr

Течното гръцко злато

Със сигурност всеки е бил на дегустация на вино, но това, което не бива да пропускате, е дегустация на зехтин. Всички обожаваме тази златна течност и щедро поливаме салати и ястия с нея и всеки, които си тръгва от Гърция се зарежда с някой и друг литър. Но направата на истински висококачествен зехтин е голямо изкуство и никога един не си прилича с друг. Аз бих ви предложила дегустация и разказ за зехтина в маслиновата ферма KONOS, където повече от четири поколения създават този жълто-зелен еликсир на живота от местния сорт маслини Makri. Столетната маслиновата гора се развива по склоновете на хълма Конос и поема от соления морски въздух, (морето е на 3 км.) и шистовата планинска почва.

Дегустацията на специални зехтини е истинско предизвикателство за небцето

Тук традициите са запазени и обогатени с модерни технологии така, че излезе най-високо качество продукт. Тримата братя от фамилията са последното поколение, което развива семейния бизнес. Ще научите много непознати факти за създаването на тази течност и ще опитате няколко различни вкуса, като такъв с трюфел или с лайм и джинджифил, маслини в плодово солена марината, както и божествен сладолед с шамфъстък, полят с капки зехтин. Фантастичен е!

За резервации за посещение www.konoshill.com

Етнографски Музей

Със сигурност, ако сте отишли на морска лятна ваканция, посещението на музеи ще ви последното забавление, което със сигурност и ще пропуснете. Но горещо препоръчвам да посетите частният Етнографски музей в града, основан от Ангелики Джанакиду, която го финансира и с много любов е събирала и съхранява историята и културното наследство на региона на Тракия. В нейните стаи са събрани местни носии, сечива, съдове, инструменти от селското стопанство от сравнително по близката история. Колекцията се състои от повече от 5000 предмета и богат архив от снимки, документи и книги, от които са изложени около 500.

Гидът Валентина превръща посещението в музея в истински театър

Но всъщност това, заради което си струва да отидете, е фантастичният гид Валентина, която ще ви изнесе истински емоционален разказ-спектакъл (говори на английски) за бита през онези времена, че просто ще ахнете. Тя прави музеят интересен. Знаете ли, че жена, която носи дълга пола не работи физическа работа – има логика, нали? Билетът е 3 евро.

www.emthrace.org

Виното на Кики 

Морският въздух и постоянния бриз са отлични за отглеждането на лозе и създаване на био вино. Предлагам ви изключително приятна среща с енергичната собственичка на Hatzisavva Winery – Кики Кацисава, която сама, с двете си здрави ръце отглежда лозето и създава чудесно органично вино. Ще ви повози и с трактора. В подземната хладна изба ще ви направи дегустация и ще усетите натуралния вкус на вината. Може да поръчате и храна, която по най-добър начин да се съчетае със сортовете като прекрасно розе от мавруд и каберне совиньон, специфично Асиртико или прекрасно десертно вино.

Yamas!

Какво е Гърция без хубава храна и плажове? В Александруполис има достатъчно от всякакъв вид. Дългата плажна ивица в местността Макри, само на минути с колата от града предлага пясък, шезлонги и чадъри, които може да наемете срещу поне едно кафе на човек (4,5 евро) от плажните барове и таверни, които ги стопанисват.

Една от най-популярните таверни в района е Taverna Ai Giorgis

Цената на ястията са между 8 и 15 евро

Цените в Александруполис са около 20% по-ниски от Кавала и до 40% от туристическите Халкидики. Едно от най-добрите места за морска храна, където небцето буквално ликува, е Taverna Ai Giorgis (aigorgis.com) с чудесен изглед към плажа и морски бар с шезлонги. Цените на морските ястия са между 8 и 15 евро.

Ръцете горе! Време за бузуки

Просто няма как да го пропуснете, дори и да не сте почитатели на гръцката музика. Трябва да отидете на бузуки – типичен нощен бар с музика на живо, изпълнители, които вдигат емоциите и адреналина с много забавление и децибели до ранни зори. (озвучаването обаче е много добро и няма да оглушеете). Музиката варира от типично балканска до модерна, но само гръцка. Друго звучене и друг език няма да чуете. PICO се намира в центъра на града на главната търговска улица и работи всеки четвъртък, петък и събота от 00:00 ч. Без резервация обаче, нямате никакви шансове. Затова ето телефон +306972444764. Пък по гръцки маниер, ако зората вече е напъпила, може да отидете да ядете типичната гръцка баница със сладък крем – Бугаца (нещо като нашата традиция шкембе чорба в ранно утро за отрезвяване).

Разходка за прохлада

Кики Цакалдими, единствената гъркиня изкачила Еверест

Ако прекалено изгорите някой ден на плажа, направете разходка сред хълмовете на града. Само на десетина минути с колата има чудесна пътека, която ще ви отведе до малък, но прохладен водопад. Може и други пътеки да изберете, ако се обадите на – единствената гъркиня, изкачила Еверест през 2017 г. – изключително позитивна, даваща много енергия. Може да ви предложи и други преживявания сред природата, не само в Гърция.

www.higherthaneverest.org

Общинският плаж и къмпинг на Александруполис са в самия град. Входът за плажа с чадър и шезлонг е 1,5 евро на човек

Не пропускайте да опитате фантастичния домашно приготвен сладолед в заведението на пристанището N.O.A CAFE - BAR