fbpx Арахова – зимният Миконос, който през лятото е цветна градина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Твоята гръцка ваканция, част 2

Арахова – зимният Миконос, който през лятото е цветна градина

В предната статия ви разказах как може това лято да организирате една различна гръцка ваканция на остров Евия, част от Централна Гърция, точно на 550 км от София. (чети ТУК)

И ако изберете натам да потеглите в следващите горещи месеци, нещо, което препоръчвам силно и няма да съжалявате, съветвам ви накрая да си оставите две нощи и да отседнете в курорта Арахова, който е на сушата и също е в Централна Гърция. Само на 8 км от най-старото светилище на света - Делфи. Така след многото часове на плажа, ще усетите прохладата на планината и дори през нощта ще се завиете с одеало.

"Зимният Миконос"

Наричат селището "зимният Миконос", защото това е най-известният гръцки зимен курорт и през студените месеци малките и супер тесни улички гъмжат от най-модерни возила, светски личности, бурен нощен живот, любители на ските и зимните спортове или просто посетители, дошли да се отъркат в светския блясък. Затова говори и фактът, че истинските скиори предпочитат да карат в Банско, въпреки че по склоновете на планината Парнасос има 22 писти с различна трудност и обща дължина от 36 км., докато карате по някои от тях, в далечината може да се насладите на фантастични гледки към Коринтския залив.

През лятото Арахова е като цветна приказка и много напомня на Велико Търново

Малките уютни каменни къщички са накацали буквално една върху друга по планината и от всяка една се открива фантастична гледка към планината или към морето в далечината. Лудницата вече я няма, цените са се успокоили, а привечер става по-прохладно. Тогава е време да се разходите из уличките. Разгледайте магазините, които предлагат сериозни намаления и особено в модния сектор има много интересни и непознати марки. Но дори и да не се интересувате, влезте, защото всеки магазин има свой стил и свой дизайн. Накрая седнете в някоя от таверните, където ще опитате наистина фантастична храна.

Може да започнете с местния специалитет, който е една от визитните картички на региона - сиренето Формаела, което е специфично само за района на Парнасос и може да се закупи единствено в Арахова (има го в няколкото магазина за млечни продукти по главната улица). Формаела е полутвърдо сирене от овче или козе мляко (или смес), прави се по стара технология, непроменена от векове и има характерен вкус. Особено вкусно е, когато го донесат топло на плоча.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Задължително трябва да поръчате агнешки котлети, които се топят в устата, а накрая завършете с най-фантастичното кисело мляко с дебел каймак, което сте яли с домашни сладка. Не, не е като на баба ви, още по-добро е. Няма такова на друго място нито в Гърция, нито в България. Съвет: когато последния ден тръгвате, купете си сирена и мляко, никакъв проблем да издържат по пътя, защото са вакуумирани, цените са почти като у нас.

Докато сте в Арахова през деня може да се разходите по някои от трекинг пътеките в планината, да наемете електрическо колело и задължително да посетите няколко места в района.

Манастирът Свети Лука

На 30 километра от Арахова се намира манастирът Свети Лукас, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Кацнал на високо, място с прекрасни гледки, още с ще забележите, че манастирският комплекс е отлично поддържан. Създаден през 11-ти век, той е пример за византийската архитектура. Вътре се намира и единствената църква в Гърция, която е построена през 10-ти век. Ще видите ценни реликви, икони, запазени рисунки, фантастични мозайки, които впечатляват с майсторството, с което са изработени, както и прекрасни мраморни колони.

Дворът е пълен с цветя. Ако имате късмет, може да срещнете и игумена на манастира - отец Серафим, млад и модерен човек (с iPhone и смарт часовник), който е много открит да разказва и посреща гости. Ще научите много интересни неща за живота в манастира.

Накрая можете да седнете на откритата естествена тераса под дебелата сянка на 500-годишния чинар и да си насладите на гръцко кафе с дебела утайка, глътка ципуро и парче локум.

Гръцко ароматно кафе и глътка ципуро в голямата каменна тераса на Манарстия Свети Лук​​​​​​​През лятото курорта Арахова е изключително спокоен и примамва с прохлада от планината и вкусни месни деликатеси500-годишния чинар е оцелял дори и след големия пожар от горещините миналото лято, когато е стигнал до манастира и дори една от сградите там е била засегната