fbpx Първият робот астронавт проговори в Космоса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първият робот астронавт проговори в Космоса

Роботът-астронавт Киробо стана първият робот в човешката история, който проговори в открития космос. Мисията на Киробо започна в ранните часове на 4 Август с успешното изстрелване на ракетата H-IIB №4 от космодрума Танегашима в Япония. На носа на ракетата се намираше Кунотори 4, японски транспортен апарат с 34-сантиметровия робот на борда. След 6 дни в открития космос, транспортният апарат беше умело прибран от открития космос на борда на Международната Космическа Станция (МКС) с помощта на роботизираната ръка на станцията.

По-късно тази година, между ноември и декември, японският астронавт Коичи Уаката от JAXA, ще пристигне на Международната Космическа Станция с експедиция 38, за да стане първият японски астронавт, който ще поеме контрола върху орбиталната станция. След като стъпи на борда на станцията, която обикаля в орбита на 400 км над Земята, командир Уаката ще проведе първия в човешката история разговор между човек и робот в открития космос. Планираният разговор ще се проведе в Японския Експериментален Модул, наречен Кибо, японската дума за „надежда“.

Киробо и неговият земен еквивалент, Мирата, са два хуманоидни говорещи робота, разработени в рамките на проекта “Kibo Robot Project”, съвместен проект между Dentsu Inc., Изследователския център на Токийския университет за Напреднали Научни и Технологични Изследвания, Robo Garage, Co. и Toyota Motor Corporation. Проектът се осъществява с пълната подкрепа на Японската Космическа Агенция (JAXA).

Toyota Motor Corporation предоставя софтуера за гласово разпознаване на робота. Компанията планира да използва опита, натрупан при космическите експерименти, за да подобри своята интерактивна технология за провеждане на разговори.