Яж, моли се и обичай ... по умбрийски

Умбрия е по-малко известната и може би по-автентичната сестра на Тоскана. Спокойният пейзаж на равнините дава място на леко заоблени хълмове и формира хармонията. Може би, неслучайно точно тази територия е дала на човечеството Свети Бенедикт - основател на западноевропейското монашество още в далечния пети век, а седем столетия по-късно отново по тези земи се ражда Свети Франциск. Асизи е пристан на природния мистицизъм и въплъщава в себе си поетичния свят на светеца. Премествал червеите от пътя, за да не ги стъпче някой, носел на пчелите мед и вино, за да презимуват по-лесно.
 

Когато цялата природа се пробужда, за да възобнови живота, а всичко цъфти и прелива от слънце, в самия край на месец май можете да се потопите в тая очарователна смесица от духовни преживявания, вкусни предложения и отлични вина. Нещо като "яж, моли се и обичай" по умбрийски.

 

Ще срещнете най-красивите градчета, ще опитате от най-добрите вина и ще вкусвате най-изкушаващите блюда на Умбрия. Ще научите къде се е състояла една от най-важните битки на Втората пуническа война през 217 г. пр. Христос между картагенците и римляните и къде Ханибал оставил името си за вечността; езерото Тразимено - сцена на този древен военен спектакъл; разгледайте Перуджа и вкусете отличен шоколад с най-старата италианска марка "Перуджина"; отбийте се в родния град на Свети Франциск, за да видите удивителния храм на Асизи; разходете се по живописните улици на Орвието - важен център на античните етруски владения; не пропускайте най-добрите изби на района, за да вкусите слънчевите вина на Умбрия; можете да направите пикник сред лозята или да се разходите с карета сред гроздовите насаждения "Сагратино" и артистичните творения на парк със скулптури.

Редете куфарите – Умбрия ви очаква!

 

Перуджа (Perugia)
Градът ни омагьосва с множеството си дворци и църкви. Но да започнем с папската крепост. Елате на разходка за изглед към безкрайните крепостни стени.

Намираме се в една от най-вкусните зони на Италия. Затова задължително трябва да тестваме местните специалитети за обяд - отлично приготвен глиган, черни трюфели, току-що ръчно направена прясна паста, пълнен заек или задушен гълъб с подправки. Със сигурност ще може да изберете нещо по вкуса ви. Продължаваме с кратко пътуване до близка изба за запознаване с местните вина. Следобеден тур и разказ как се приготвят тези вълшебства в бутилка.... И отпиване... Опитайте, виното, което разказва...
 

Орвието (Orvieto)

Градът е "окупирал" самия връх на жълто-оранжевите скали, които сякаш улавят слънчевата светлина, за да я пръснат отново още по-силна към нас. Слави се с една от най-красивите катедрали на Италия и света. Величествената фасада крие не по-малко забележителни произведения на художественото изкуство отвътре. Скалните масиви, върху които е изграден, са проядени от естествени пещерни образувания, намерили различна функционалност още от етруски времена и през Средновековието. Да влезем на дълбоко в подземията и да разберем...

Не е за вярване, но можем да сe спуснем и на 58 метра дълбочина и да се запознаем от първо лице с кладенец, изграден като архитектурно инженерно постижение на 16-и век по поръчение на Папа. Малко извън града можете да достигнете хижа, превърната в семеен ресторант и да опитате сезонните предложения за отпускащ обяд.

 

Скрит в тихите умбрийски хълмове, сред най-поетичния италиански пейзаж, ни очаква замък от 13. век. От четири столетия насам е собственост на тайнствен маркиз. Аристократичната фамилия произвежда превъзходни вина, затова непременно трябва да опитате това старо производство. Рядко човек може да изпита абсолютното задоволство от съвършеното. Не се двоумете, ако ви се прииска да вземете по някоя бутилка за вкъщи. Това е идеалният подарък за приятели и близки или начин скромно да се пренесете отново тук в някой следващ момент.

Монтефалко (Montefalco) и отворените изби на Италия

Има само няколко дни в годината, в които и най-скритите винени рецепти се показват пред публика - "Отворените изби на Италия". Е, в края на месец май има такъв ден! Въоръжени с шапки и слънчеви очила, потегляме из лозята на Монтефалко. Районът ни предлага чудесни възможности да се запознаем с историята и древната култура за производство на гроздовата течност. Предлагаме посещение на три от бижутата на винарските традиции по тези места. Вземете си чаша и не я изпускайте до края на деня - има какво да се пробва!

Обядът и разходката с карета ще ви накарат да се чувствате специални. Оставете се на изненадите. Настроението е приповдигнато и усещате любовта на слънцето и ароматните капки "Вернача" с вкус на зрели череши.

 

Асизи (Assisi)

Един от свещените градове на Италия, Асизи, е също така и обект на световното културно наследство под защита на ЮНЕСКО. Базиликата, посветена на Свети Франциск, е наистина внушителна. В криптата ú, още докато се изгражда храма през 13-и век, е положено тялото на светеца в края на земния му път. Така, това място се превръща във важен поклоннически център и задължителна спирка по пътя на пилигримите.

 

Потопете се в тази мистична атмосфера... На "Площада на общината" се намира древния храм на Минерва от първи век пр. Хр., в 16-ти век превърнат в църква, наименувана "Санта Мария под Минерва". Това е един от най-добре запазените римски храмове от древния свят. Според фреска на Джото в базиликата "Свети Франциск" някога дори е бил използван за затвор, защото е изобразен с решетки. Името на храма произлиза от една по-късна интерпретация, защото била открита женска статуя. Но всъщност е намерена оброчна плоча, посветена на Херкулес.

Градът има също чудесно запазена крепост, първите сведения, за която се срещат през 12. век. Добре съхранените стени ни отвеждат в Средновековието. За кратко е била резиденция на Федерико Барбароса. Почувствайте се императорски.
В близката долина на тази свещена земя растат лозята, от които са създадени други от впечатляващите вина на Умбрия. Загадъчният дух на Асизи се е претворил в соковете им, които трябва да бъдат опитани. Можете да достигнете до малка семейна изба надолу под Базиликата, където да дегустирате наистина добро вино и да преживеете завладяващи мигове...

 

Тразимено (Trasimeno)

Да отделим време на Тразимено. Каним ви на разходка в едно приказно градче на самия бряг с чудесни гледки съм водната синева. Дали да не останем тук за вечеря? Предлагат блюда с риби и змиорки от езерото, приготвени по стари рецепти.

 

По брега на вулканичното езеро са накацали малки селища с приятна курортна атмосфера, но и с древна история. Разгледайте средновековната архитектура, а после с лодка достигнете остров Маджоре. Тук живеят едва 10 човека, а мястото е запазило автентичния си вид. Църква, стар дворец и някогашна вятърна мелница допълват идиличната картина. На ъгъла една баба плете дантели, а рибарските лодки се плъзгат по слънчево искрящата вода.

Можете да продължите разходката до остров Пулвезе. Това спокойно място е заобиколено от туристическата глъч и по алеята сред пищната градина от зокуми и туфи с лавандула, докато стотици пеперуди пърхат наоколо, ще достигнете стара крепостна стена. И ако продължите нахално по пътечката нагоре, ще срещнете малка къща за гости, а домакинята може да ви приготви вечеря по стара семейна рецепта от току-що наловена езерна риба.

Умбрия – непозната, но пълна и богата, ни поднася Италия без пудра за туристи. Автентична и запазила столетни традиции, вкусна и пивка, пълна с история и одухотвореност. Или „Яж, моли се и обичай по умбрийски“.

 

Travel in Italy организира екскурзии в малки групи от 6 човека в различни региони на Италия – Тоскана, Умбрия, Емилия Романя, Фриули-Венеция-Джулия, Амалфийския бряг, а скоро и в Пулия, Сардиния и Сицилия. Може да направят пътуване по избрани от клиентите дати и дестинации. Възможно е да организираме вашето индивидуално пътуване като направят програма, препоръчат изпробвано настаняване, дестинации, изби и ресторанти…


www.travelinitaly.info
тел. 0884 456853
info@travelinitaly.info
Facebook Travel in Italy

 

Facebook comments