fbpx 82% от служителите смятат, че компаниите им не са готови за внедряване на изкуствен интелект | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

82% от служителите смятат, че компаниите им не са готови за внедряване на изкуствен интелект

82% от служителите смятат, че компаниите им не са готови за внедряване на изкуствен интелект

Изкуственият интелект (ИИ) „обещава“ да преобрази, както функциите на отделите по човешки ресурси, така и цялостния облик на работата в бъдеще. С тази мисъл IBM обяви старта на IBM Talent & Transformation – нов бизнес в помощ на компаниите и техните служители да процъфтяват в ерата на изкуствения интелект и автоматизацията. Програмата предлага интензивно обучение в уменията за боравене с ИИ и същевременно помага на бизнесите да направят необходимите трансформации, за да използват ИИ в полза на служителите си, да елиминират отклоненията при взимането на решения в подбора и да изградят модерни работни екипи. IBM AI Skills Academy  e една нова услуга и обучителна програма, която ще помогне на бизнеса да планира, изгради и приложи стратегически ИИ инициативи на различни нива чрез оценяване на ролите и уменията, натрупване на нови необходими умения и създаване на организационна структура за изпълнението на стратегията за внедряване на изкуствен интелект в компанията.

И макар че ръководителите и служителите са съгласни, че ИИ ще преобрази начина на работа, нови проучвания на IBM показват, че малка част от тях са подготвени да се възползват от този потенциал:

- През следващите три години 120 милиона работници в десетте най-развити икономики ще трябва да бъдат обучени наново и преквалифицирани в отговор на навлизането на ИИ и интелигентната автоматизация.

- Въпреки че две трети от изпълнителните директори казват, че ИИ би довел значителни ползи за техния бизнес, само 11% от HR ръководителите заявяват, че в техните организации работят с ИИ, и имат уменията да прилагат науката за данните и машинното обучение, за да реализират този потенциал.

- 82% от служителите вярват, че ИИ дава конкурентно предимство, но половината от тях смятат също и че компаниите им не са готови, или че корпоративната им култура би попречила да се приложи.