fbpx Шварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

Шварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер стана патрон на историческа карта на този американски щат от 17 век. На 31 януари най-известният австриец в Холивуд присъства на среща със студенти в Австрийската национална библиотека във Виена, където в Тържествената зала му бе връчено свидетелството за патрон на уникалната географска карта.
Тя е изработена през 1666 г. в Холандия и е класифицирана под името “Paskarte Van Nova Granada, en t’Eylandt California”. През 1796 г. картата попада във Виенската императорска библиотека, предшественичка на създадената по-късно Австрийска национална библиотека. Цветната гравюра е била разпространена до ХIХ век и представя погрешното схващане, че Калифорния е остров на западното крайбрежие на САЩ.
Инициативата “Патрон на книга” е една от най-успешните акции на Австрийската библиотека за набиране на средства в сферата на културата. Над 6800 световноизвестни личности , сред които папа Йоан Павел II, Хилари Клинтън, Хенри Кисинджър, Мартин Скорсезе и Клаус Мария Брандауер, са станали патрони на книги, карти, рисунки и други обекти от фонда на библиотеката.

снимка/Copyright: ONB

 

Facebook коментари