fbpx Накъде пътуваме лято 2021? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Накъде пътуваме лято 2021?

Премахването на ограниченията в много европейски държави и въвеждането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 увеличиха значително нуждата на българите да  планират пътувания в чужбина.

Тази година българските туристи избират ваканционни дестинации, които са популярни от години. Гърция, която от години е една от най-популярните дестинации за почивка, е на първо място в класацията. Най-популярните дестинации са Атина, Крит и Корфу. Въпреки че цените на самолетните билети до гръцките градове тази година са се увеличили средно с 38%, това не спира българите. За експертите от eSky това не е изненадващо – Гърция беше една от първите страни в Европа, която обяви премахването на ограниченията и ясен план за отваряне на туризма за чуждестранни туристи.

Второто място в класацията зае Испания, която беше хитът на тазгодишните майски празници. Тази година българите ще пътуват до Майорка, Аликанте, Баселона, Малага. Високата популярност на Испания тази година доведе до по-високи цени на самолетните билети – ще платим с 45% повече за двупосочен билет от миналата година.

В топ 3 на най-популярните дестинации за почивка влиза Италия. В Италия българите най-често избират Рим и Катания, а цените на билетите тази година са по-високи с по-малко от 18%. Според експертите от eSky, по-ниският интерес към Италия тази година се дължи на задължението да се предоставят тестове за коронавирус дори за ваксинирани хора, но това се промени от първи юли, когато официално влезе в сила цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС в страните от Европейската общност. 

Почивка за двама

Тази година българите ще ходят на почивка без деца, въпреки че има и изключения. Семействата с едно дете ще отидат до Гърция и Испания, докато двойките без деца ще отскочат до Италия.