fbpx Мостът Васко да Гама в Португалия - 17 км над водата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мостът Васко да Гама в Португалия - 17 км над водата

Няма как да не се впечатлите от инженерното постижение португалския мост Васко да Гама или Вашку да Гама на португалски, който е най-дългият мост в Европа по време на откриването през 1998 г. с дължина от 17,2 км. Въженият мост с подходни виадукти пресича устието на река Тежу в Лисабон. 

Португалската конструкция е надмината от Кримски мост (наричан още Мостът на Керченския пролив) с неговите 19 км, който беше официално открит от Владимир Путин през 2018 г. и беше повреден от експлозия през 2022 г.

История

Подготвяйки се за домакинството на Световното изложение през 1998 г. (Експо '98), Лисабон подготвя най-големия проект за обновяване на града след реконструкцията, последвала опустошително земетресение в Лисабон от 1755 г. Трафикът на града става все по-усилен и съществуващият мост на река Тежу “25-ти април” вече няма капацитет да го поеме. Нуждата от втори мост става все по-голяма. Така през 1994 г. концесионен консорциум Lusoponte, включващ португалски, британски и френски компании получава договор за изпълнение на нов мост с изключително кратък срок – конструкцията трябва да е завършена за Световното изложение само за 3 години. 

В замяна Lusoponte получава изключителен контрол върху събирането на таксите за двата моста в Лисабон за следващите 40 години. Строителството започва през 1995 г. и мостът Васко да Гама е открит на 29 март 1998 г. Той е кръстен в чест на 500-годишнината от откриването на морския път между Европа и Индия от изследователя Васко да Гама през 1498 г.

Цифри

Стойността на проекта е 883 млн. евро, като в него няма държавно участие. Средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС, ЕИБ, такси от моста 25 април и други акционери. 

Мостът е проектиран така, че да издържи 120 години, както вятър със скорост от 250 km/h. Също така може да издържи на земетресение 4,5 пъти по-голямо от стандартите за устойчивост на сградите в Лисабон. Най-дълбоките фундаментни пилони с диаметър до 2,2 м са забити до 95 m под средното морско равнище.

Днес пътуването по моста е разрешено до 120 км/ч и трафикът минава много бързо, защото всяка посока има 3 ленти. Общата ширина на конструкцията е 30 метра.

От 1.01.2023 г. таксата за преминаване по моста е увеличена с 15 евроцента като за леки автомобили е 3,05 евро. като тя се събира само на влизане към Лисабон, докато на излизане е безплатно движението.