fbpx La Boqueria Market Barcelona - гмуркане в рога на изобилието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

La Boqueria Market Barcelona - гмуркане в рога на изобилието

La Boqueria Market Barcelona - гмуркане в рога на изобилието

Когато стане въпрос за Барселона, то първите планове за посещение ви отправят към Саграда Фамилия, площад Каталуня, пристанището, готическия квартал, площад Испания, най-известната търговска улица Ла Рамбла и още дузина забележителности, които наистина си заслужава да се видят. Аз обаче искам да ви заведа до най-известния испански пазар и да се гмурнем в лабиринтите на гурме изкушенията, които еднакво добре хранят и очите и вкусовете. Това, което ще видите и опитате, ще ви изстреля в невероятна гурме галактика. Дори ако сте отседнали в някой апартамент (нает чрез airbnb) ви съветвам да си устроите истинско домашно угощение с продукти от великия пазар - La Boqueria Market (Ла Бокерия). А и зимата е перфектен сезон за дълги и напоителни обеди и вечери с близки и приятели.

Първите информации за пазара датират от 1217 г., когато в близост до бившите градски порти се редели маси за продажба на месо. Пристигали търговци от околните села, които продавали стоките си. По това време пазарът се наричал Mercat Bornet или Mercat de la Palla ("пазар на слама"). Постепенно се създавали рибен и зеленчуков пазар и павилиони за търговия на домашни птици. Борбата за място между търговците била ожесточена.

 

Едва през 1826 г. пазарът официално е признат от властите. На 19 март 1840 г. започва и неговото строителство под ръководството на архитекта Мас Вила. Разположен е на два декара и половина и е открит през същата година. През 1911 г. е открит нов рибен пазар, а през 1914 г. пазарът се сдобива с нов метален покрив, който и днес скрива богатствата на кулинарния Сезам.

Днешните търговците изграждат щандовете и имиджа си още по-грижливо, с много творческа фантазия и любов, като буквално се надскачат един други. Те са третото и четвъртото поколение продавачи. Всъщност в Бокерия нямаш шанс да оцелееш, ако щандът ти не е произведение на изкуството, което буквално стъписва възприятията още в първия миг. Така пазарът се е превърнал в туристическа атракция, поради което цените са малко по-скъпи спрямо някой друг пазар, но въпреки това и местните не пропускат да го посещават, когато търсят нещо специално.
Пазарът се събужда в 6ч и отваря врати в 7 сутринта, като всеки ден влизат около 27 000 уникални продукта, от които четиридесет процента са свежи и не подлежат на дълго съхранение.
Ако търсите някоя специална подправка от далечен край на света, със сигурност тук ще я намерите.

 

Щандовете за салами и меса преливат от предложения, като цените са почти същите като и в супермаркета. Ако уцелите момент може да попаднете и на много добри оферти.

Може да глътнете отворена пред вас и полята с лимонов сок стрида (2,5 евро за една), да си вземете фунийка с нарязан хамон, различни салсичони или сирена за между 2,5 и 5 евро.

 

Докато се разхождате из лабиринта препоръчвам да опитате прясно изцеден сок или шейк от екзотични плодове или купа с микс плодови парчета. Наистина вкусът му е уникален.

 

Много от добрите ресторанти в Барселона, също купуват продукти от Бокерия. Интересното е, че доставката до тях е навременната и бърза, без да се повишават крайните цени. Тайната се крие в използването на транспорта на самите производители на стоки, както и в евтиния труд нелегалните имигранти, които са готови бързо и точно да занесат навсякъде в града поръчаните кутии с продукти при 14-часов работен ден.

На сладките щандове направо може да се объркате към кое по-напред да посегнете. Видовете турон (специфично испанско тесто с бадеми и други ядки) са десетки. Захаросаните и сушени плодове примамват да посегнете направо от щанда.

 

Ако сте любители на лютивото – тук е мястото, където ще намерите най-смертелните лютиви чушлета, които могат да разплачат и майка ви, докато ви гледа как ги ядете. Те са само за смелчаци, но пък са толкова красиви, че ви изкушават да си вземете няколко за декорация.
Ако искате да усетите по-дълго духа на Бокерия, може да седнете на висок стол в някои от откритите барове, да си поръчате плоча със салами или сирена, тапаси или каквото друго предлагат и да полеете вкуснотиите с чаша вино или бира.

 

Пазарът се намира в центъра на Барселона и входът е от главната търговска улица Ла Рамбла и в непосредствена близост до метростанция Liceu.

В Испания готвене заедно се счита за неразделна част от семейна почивка, а закупуването на храна на пазара на Boqueria в събота е било традиционен ритуал. И докато се печели големи бели гъби върху печката, кебапи и меса розовеели на скарата, а дузина миди се разтваряли във фурната, трябвало да има нещо за прихапване. Празният стомах не е добър приятел. Тогава се изваждали запасите от ароматно мариновани домашни маслини, прозрачни резени хамон от диви прасета и чаша старо червено. Така, без излишни нерви, всички очаквали началото на официалния обяд.