fbpx С новия T-Cross в Троянския Балкан – с аромат на билки и троянска сливова | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С новия T-Cross в Троянския Балкан – с аромат на билки и троянска сливова

Експедиция Volkswagen

С новия T-Cross в Троянския Балкан – с аромат на билки и троянска сливова

 

Знаете ли колко са прохладни утрините и вечерите в Троянския Балкан? Дори и в горещниците, както са казали старите хора, трябва да си носиш абичка. Трептящата свежест в тази централна част на България обхваща дъхът ти и задължително планирайте поне едноседмична ваканция тук. А местата, които може да посетите в радиус от 15-20 км са много. И не забравяйте банските, защото прохладата на реките Черни Осъм и Видима ще ви примами неудържимо, а да попивате горещината на огромните камъни, докато сте се излегнали върху тях, е най-доброто, естествено СПА, което може да си представите.

В района има много места за отсядане – Троян, Орешак, Черни Осъм, Априлци, Чифлика. Ние пътуваме в този край с напълно новия компактен кросоувър Volkswagen T-Cross – един модерен спътник, с много възможности за индивидуални трансформации, готов да отговори на спонтанните ни хрумвания за по-дълги пътешествия или за разнообразие в ежедневието. Е, страшно ни привлече и уникалния му тюркоазен цвят, който буквално казва: „Да живее лятото!”

 

Троянски манастир

 

Колкото и пъти да сте посещавали тази обител, всеки път ще откриете нещо ново, ще сведете глава, ще отпиете от тасчето с ледената вода в манастирския двор, ще поседнете на някой камък и ще вдъхнете от онази специфична миризма на тамян, дърво, красиви цветя и история. Троянският манастир Успение Богородично, който е третият по големина у нас, е основан в края на 16 век, намира се в края на с. Орешак и е на 10 км от Троян. Историята му е богата, имал е падения и възходи, но е бил убежище на хайдути и революционери, а през 1872 г. Васил Левски организира таен революционен монашески комитет, начело с игумена Макарий.

 

Днес може да разгледате музейната сбирка в самия манастир. За да усетите духа на мястото, може да отседнете и в стаите, които предлага за гости светата обител, но не забравяйте да спазвате обществения ред – купони и веселби не се допускат. Може да се забавлявате в заведенията на с. Орешак, където предлагат вкусна храна и някои специалитети, като боб в гърне с коприва или свински ушета на сач. Не забравяйте да си поръчате от прословутата троянска ракия (под секрет – обикновената е по-добрата), защото иначе не сте били в този край. А ако отидете на храмовия празник на 15 август, когато се изнася Чудотворната икона на Пресвета Богородица в няколко поредни дни ще попаднете се развива един от най-пъстрите и шарени панаири (може да откриете и истински находки на някои сергии).

Природонаучен музей - село Черни Осъм

 

След като разгледате Троянския манастир, опитате ароматната бобена чорба, хапнете донасита в някоя от селските кръчми, които изобилстват в Орашака и добре готвят, ви препоръчваме да продължите още 5 км към Природонаучния музей в село Черни Осъм, създаден през 1976 г. Особено, ако сте с деца, ще се забавлявате много, а и те ще научат повече за флората и фауната на Стара планина. Всичко започва през 60-те години на 20 век, когато учител по биология от селото заедно с учениците си започва да събира растителни и животински видове. Колекцията започва да се разраства. Днес се съхраняват около 700 експоната като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни. И да не се уплашите, когато баба Меца ревне с пълно гърло? Това е запазен, неочакван ефект на музея.

Тайната на троянската сливова ракия

 

Както на много места по света, монасите са едни от най-големите майстори на качествени напитки. Е, и тези от троянската обител не остават назад. Още през ХІV в. са джуркали тайнствени миксове за дестилирането на силно алкохолна напитка. Оригиналната рецепта има до 40 билки и се предавала през вековете от игумен на игумен. През 1894 г. шишета с манастирска ракия били изпратени на конкурс в белгийския Анверс, където спечелили бронзов медал и днес троянската сливова е единствената българска ракия, призната в Европейския съюз и с лиценз за износ в САЩ. Е, днес собственик на троянския „Вимпром” е чешка фирма, но пък тя изнася и в други държави нашата алкохолна гордост.

Ако попитате някой балканджия какви са тайните на истинската троянска сливова ракия, няма да ви разкрие всичко, разбира се, но ще открехне вратата. Всичко идва от стария сорт сливи, който расте само в троянския регион. Местните го наричат „Маджаркини сливи” – малки, много сладки, и ароматни, а костилката им се отделя съвсем лесно. Дървета ще откриете и покрай пътищата в района. За качествена ракия не се слагат развалени сливи, защото съсипват джибрите. Майсторите балканджии казват, че много важно е съдът, в който става ферментацията да се възможно по-голям. Препоръчително е и казанът, в който се изварява напитката да е от големите. За разлика от други краища на България тук казват, че най-пивка и ароматна е ракията между 39 и 41 градуси. Всяка година има и празник на Сливата в с. Орешак и много си струва да го посетите. Тази година ще е на 21-23 септември.

Село Гумощник – поглед към балканджийското килийно училище

 

Може би дори не сте и чували за това село, което обаче е разположено на място, което открива приказна панорамна гледка към диплите на Балкана, а ако хубаво времето съвсем добре се виждат вр. Ботев и паметника на Беклемето. Ще ви посрещне невероятна тишина и аромат на билки от планинските ливадите. Тук се намира единственото оцеляло в Ловешка област килийно училище, което днес е превърнато в малък музей. Възникнало през 1829 г. от желанието на местните да изучат децата си.

 

Намира в двора на църквата Свети Николай Летни, построена през 1839 г. и обявена за паметник на културата и е част от възрожденския църковноучилищен комплекс. В една от стаите e възстановена класна стая с чинове с пясък за първо отделение, плочки с тесни и широки редове и квадратчета за смятане. Селото е известно и със загиналите си осем жители на кораба „Титаник”, тръгнали да изкарат препитание за семействата си в далечна Америка. След трагедията близките им издигнали общ гроб, в който оставили техни дрехи и вещи, да напомня за тях е днес. След тази разходка ви насочваме към Априлци.

Априлци

 

Въпреки, че е град, когато навлезете в Априлци ще усетите онзи селски дух, който привлича неимоверно градските хора. Тук, за радост няма блокове, а само къщи с неголеми дворове. През лятото цветни водопади има по оградите буквално на всеки дом, а на дългите по няколко метра тънки колове се вият буйни вретена зелен боб. Всъщност е създаден от сливането на 4 големи села през 1976 г. в чест на героичното участие на района в Априлското въстание, които сега са неговите квартали - Ново село, Зла река, Видима и Острец. Все пак си има един главен център с няколко магазини, галерия, а събота и неделя пазар.

 

Екопътека Видимско пръскало

 

Екопътека Видимското пръскало започва от квартал Видима на град Априлци и продължава цели 16 км. Теренът обаче е лесно проходим и ако не спирате на всяко дърво за селфи, за малко повече от четири часа ще се справите с прехода. Екопътеката се намира в един от резерватите на Национален парк Централен Балкан - Северен Джендем. Трасето е много красиво, защото върви успоредно на река Пръскалска, а по маршрута е обособено място за кратка почивка и пикник. На много места ще видите информационни табели, които ви запознават с растенията и животните в резервата. Ние ви препоръчваме да отделите цял ден за тази хубава разходка.

 

Ние харесахме T-Cross за балканската ни обиколка, защото предлага изключително много място за багаж, независимо дали превозвате сърф, голф стикове, рибарски въдици. Плъзгащата се, сгъваема и делима задна седалка например може да се изместите изцяло напред, за да използва освободеното пространство за багаж или да я сгънете напълно симетрично до получаването на равен под на багажника и така дори и най-придирчивия рибар ще има място за дългите си пръчки. А на Балкана да не метнем поне една въдица си е грях. Освен това, старите хора са го казали: „В планината зиме не тръгвай без торбичка, лете без абичка”. Винаги трябва да има топли дрехи, дори и в най-горещите дни, така че мястото в колата ни е предостатъчно.

 

Въпреки, че T-Cross ни връща към красотата на природата и спокойствието на малко отминали времена, усещаме, че живеем с удобствата на съвремието. Гледаме красотата на Балкана от високата позиция на седене, а по къдравите пътища на този край, това е много удобно. Имаме шест високоговорителя, от които чуваме музиката и много възможности за свързване. Та кой днес живее без смартфона си?? Навигационната система "Discover Media" се проектира на 8-инчов дисплей, като има възможност за обогатяване на актуалната информация в реално време с използване на полезни Car-Net онлайн услуги. Все пак живеем в 21. век!

     

снимки: авторът