fbpx Винена разходка в Гърция (втора част) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Винена разходка в Гърция (втора част)

Винена разходка в Гърция (втора част)

Южната ни съседка Гърция е не само идеалната дестинация за нашата лятна морска ваканция, но предлага и отлични възможности за приятни разходки и през останалите сезони, дори и през зимата. И след като вече ви представихме три винарски изби, продължаваме разходката 

Изба Милонас

 

От Кардица до Атина са четири часа, а следващата изба, която ни очаква, е изба Милонас, регион Атика (Регионът на Атина) или царството на сорта Саватиано. В миналото, както и сега от този сорт се е правила прословутата Рецина, но днес чистите вина от Саватиано завладяват със своята цитрусова свежест и минералност. Атика е един от най-древните винени региони в Гърция, в който 80 % от виното е бяло.

Това е нормално, поради климата и надморската височина. Излишно е да казваме колко добре си подхожда Саватианото с прясната морска храна!

 

Изба Милонас е основана отново от дядото на сегашните собственици Антонис и Стаматис Милонас през 1917 г. Стогодишната история на избата започва с ферментация на виното в амфори, тъй като други съдове не са били известни по това време. Сега Милонас е малка семейна изба, в която царува Саватианото. Може би те са първите, които откриват големия потенциал за отлежаване на вината от този сорт и с това печелят и много международни винени награди.
Избирайки Атина като туристическа дестинация, не пестете от времето си и задължително посетете поне една изба от региона.

Изба Монемвасия

 

А ние се отправяме още по на юг, към Пелопонес, най-южната част на континентална Гърция в историческия град Монемвасия (Един вход – б.а.), област Лакония. Ще се срещнем с прекрасните Йоргос и Ели Цибидис и техните три дъщери Мариалена, Анастасия и Артемис – всички те, душата на изба Монемвасия. Семейство Цибидис усилено работи по откриването на новата си винарна, която ще има възможност да посреща многото туристи, които посещават едноименния исторически град.

 

Говори се, че първите жители на крепостта, която е построена в голямата скала в морето, са древните спартанци след разрухата на Спарта. Явно е така, защото този град придобива специален статут във всички епохи, които ще последват. Монемвасия влиза в рамките на Византия, завоювана е от венецианците, франките и турците, но винаги остава със специален статут. И това се дължи на виното, произвеждано там от хилядолетия, прочутото вино Малвазия, с което се е търгувало по всички краища на света.

Днес, фамилия Цибидис възобновява традициите от миналото и прославя региона също по целия свят. Носител на Гранд трофея за най-добро вино на Балканите за 2014 г. от Балканския международен винен конкурс, изба Момнемвасия е една от най-награждаваните изби в цяла Гърция.

Естейт Аргирос

 

Няма как да завършим виненото си пътешествие, без да разкажем за един от най-вълнуващите острови на Гърция, а именно Санторини. С кораб или самолет от Атина, това е островът, който поне един път в живота си всеки от нас трябва да види. Най-красивият залез, най-синьото море и най-хубавото гръцко бяло вино. Вулканичната скала, изправила се гордо в Егейско море ще ви посрещне със солен вятър с вкус на море; вкусът, който ще откриете и в краля на санторинското вино – сорта Асиртико. Няма друго бяло вино в Гърция, което да се доближи до неустоимия чар на Асиртикото и то от Санторини – вкусът му е толкова специфичен - цитруси, минералност, сол, море и разбира се почерка на всеки винар, допринасящ за огромния потенциал на вината от този сорт.

 

Естейт Аргирос е избата, чието вино Cuvee Monsignori Santorini 2017, завоюва Гранд Трофея на 8-то издание на Балканския винен конкурс за най-добро вино на Балканите. Естейт Аргирос е в топ сто на най-добрите изби в света за 2019 година от престижното американско списание Wines & Spirits.

Създадена през 1904 г., в момента се управлява от Матеос Аргирос, четвърто поколение винар. Едва ли има по-стари лозя в Гърция от тези на Естейт Аргирос – 200 годишни! Философията на избата е да прави вина само от местни сортове, с акцент на Асиртико, разбира се. Не може да си тръгнете, без да опитате и десертния еликсир - местното Винсанто (Свято вино – б.а.), с което ще разберете, защо боговете обичат Гърция.

Ако не сте планирали една по-различна ваканция до Гърция, сега е времето. А от нас - Yamas!

---------------------------

Галина Нифору е единият от създателите на Балканския винен конкурс и фестивал 

 

Facebook коментари