fbpx Започва националният конкурс Сомелиер на годината 2015 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва националният конкурс Сомелиер на годината 2015

След седмица стартира националният конкурс Сомелиер на годината 2015, организиран от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС) и Асоциация Българско вино (BWA). След предварителния кръг с онлайн тестове, започва най-интересния етап - регионалните надпревари, които ще се проведат на 6 различни места в страната, за да излъчат шестимата финалисти, които ще оспорват престижната титла на финала.

Първият регионален кръг на състезанието ще се проведе на 23 януари в столичния хотел Хилтън под мотото „Да превърнем виното в музика и музиката във вино“, разкривайки една от особеностите на винената култура като част от новия лайфстайл на съвременния човек. Водещ на събитието ще бъде актьорът Ники Сотиров, а присъстващите ще могат да се насладят на уникално шоу, което се прави за първи път у нас – синхронно декантиране и разливане на вино.

През месец февруари и март конкурсът ще пътува в страната, където ще бъдат организирани регионалните конкурси в Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Банско. Големият финал е в София на 13 март.

Абсолютна новост в конкурса са дегустациите на сляпо на български вина, които ще бъдат отворени за широката публика. В продължение на два дни всеки желаещ ще може безплатно да опита и да даде своята оценка за предложенията на повече от 25 български изби, участващи в конкурса. Досега това право имаха единствено професионалистите и членовете на винените клубове в страната.

За първи път на гала винената вечеря на финала на конкурса ще бъдат връчени и специални награди на винарските изби, които участват в конкурса. Те ще могат да се надпреварват за най-добра снимка в три категориите - българска винарска изба, български лозя, постер на етикет и дизайн на българско вино. Инициативата има за цел да популяризира постиженията на българските изби и вината, които са включени в дегустациите и винените вечери по време на конкурса и които рисуват новото лице на българското вино.

Вече могат да се направят и резервации за винените вечери на http://thebestsommelier.com/?page_id=1912

Списанието е медиен партньор на конкурса.