fbpx Лято 2020 с Skoda KAMIQ – уикенд по еко пътека край река Златна Панега | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Твоето Лято 2020 в България

Лято 2020 с Skoda KAMIQ – уикенд по еко пътека край река Златна Панега

Цветът на водата е нереално син, тюркоазен, магичен. Наоколо дърветата са сплели клони, други са надвиснали и се къпят в спокойните води, в които расте водна леща. Влажно е, а птичият хор е ненадминат. Не ти се иска да говориш, а само да усещаш. Вървим по тясна пътека и стигаме до пещерна дупка. Тъмно е, не виждаме светлина отсреща, обаче решаваме с фенерчетата от телефоните да продължим. И след малко виждаме живителна дневна светлина. От другата страна сме и оттук започва началото на водата. Не съм била във величествена Амазонка, но някак от познанията ми изниква тази представа. Само че, това си е нашата, родна Златна Панега, която заслужава достойно внимание.

Никога не съм била на мястото, откъдето извира една река, от нулата, там, където има една страна на водата и продължава само в другата... Усещането е все едно си част от природата. Това е карстовият извор Глава Панега, който е разположен близо до село Златна Панега, общ. Ябланица и ви предлагам уикенд разходка из тази централна част на България.

 

Лесно се стига до там. От София поемате по магистрала Хемус и излизате на изхода за Русе. След това около 10-на км и сте в село Златна Панега. На първото кръстовище завивате надясно към циментовия завод и след няколко километра ще видите табела „Перило“. Съветвам ви да идете до там, защото хората от перилото най-добре ще ви покажат пътеката към извора. Няма никакви други упътващи табели.

 

Този уикенд наш спътник е компактния SUV Skoda KAMIQ. За този модел чехите изваждат нова дума от езика на ескимоския етнос инуити, обитаващи северна Канада и Гренландия, която започва с К и завършва на Q. Kamiq те използват за нещо, което ти е по мярка във всеки един смисъл или казано иначе - като втора кожа. И ние се чувстваме изключително комфортно в автомобила. Много ни допада, това че стоим високо на пътя, което дава допълнителна сигурност и видимост, а изпън пътя няма проблем да караме и из черните пътища около Златна Панега. Радваме се на многото светлина, която влиза в купето благодарение на панорамния покрив, а профилът на автомобила дава абсолютна представа, че това е играч от SUV отбора. 

 

На Перилото хората от околията, но и от по-далечни посоки, носят да им перат килими и китеници само с чистата изворна вода. И излизат светнали, като нови! От двете страни са езерата на реката, а между тях минава шосето за с. Брестница. Хората на перилото са сговорчиви и ще ви разкажат интересни истории.

 

Температурата на водата варира от 11,5 до 15 градуса и затова никога не замръзва през зимата. Най-ниска е през февруари, а най-висока е през юни. Затова през зимата, ако минавате по главния път, на местата, където реката е близо до него, ще видите, че от нея се вдига пара и тази картина изглежда леко мистично.

 

Заради разтворения калциев карбонат водата има този нежен цвят и затова местните хора наричат извора „Синилото”. В древността хората вярвали, че водата на Глава Панега е лечебна, а в езерото живее бог Асклепий, който помага на болните, ако се потопят във водата или пият от нея. И днес се смята, че тази вода е лековита. От 1966 г. изворът е обявен за природна забележителност.

 

След извора продължаваме разходката ни по поречието на Златна Панега. Качваме се на нашия Kamiq и пътуваме 14 към гр. Луковит (на 110 км от София и 55 км от Плевен).

KAMIQ ни пасна наистина като втора кожа - модерен и дигитален, защото закъде сме без постоянната връзка с околния свят. Огромният тъч екран на мултимедията – цели 9,2 инча има уникална раделителност и е направо като изрязан (В по-ниското нива на оборудване се предлага 8-инчов, а базовия 6,5 инча). Виртуалният кокпит пред шофьора също огромен – 10.25 инча и неговият изглед може да сменя спрямо желанието ни - изцяло разпъната навигация, което е мега удобно, само скорост, обороти и скорост. Ако сте  digi натури свързаността на автомобила  много ще ви допадне. Тя позволява, например, отдалечен достъп до него, чрез ŠKODA Connect приложението или уеб портала. Тази функционалност позволява от разстояние да се заключва или отключва автомобила, или да проверява дали всички прозорци са затворени. Инфоразвлекателните приложения, налични в магазина, могат да бъдат инсталирани на инфоразвлекателната система Amundsen, предоставяйки достъп и до други услуги.

 

Използвайки приложението "Новини", например, може да се абонирате за информационен поток и така докато пътувате още да разеберете дали не е удължена противоепидемиологичната обстановка; приложението времето обхваща метеорологични прогнози за цяла Европа. Онлайн инофрмацията за трафик дава алтернативни маршрути.

 

Останахме невероятно изненадани от 1-литровия бензинов двигател с 95 к.с., с който беше оборудван нашия KAMIQ, за който имахме първоначални съмнение, че едвам ще ни тегли - точно обратното - много отзивчив и супер икономичен. 5, 4 л/100 км с трима души в колата е много добре.

 

Преди да стигнете табелата на Луковинт, на стръмното изкачване вляво (посока Русе) ще видите на хълма голям паркинг, който винаги има много коли, но и достатъчно място за паркиране (безплатно). Това е началото на една от най-красивите еко пътеки в България, изградени преди 12 години, която е част от единствения по рода си геопарк – Искър-Панега.

Цялата пътека на практика свързва реките Златна Панега и Искър и ако успеете да я извървите до края, ще стигнете до пещерата „Проходна“ известна още като „Очите на Бога“. В по-голямата си част обаче е за подготвени хора и най-вече с GPS, защото няма указателни табели.

Аз обаче ви предлагам първата част от тази разходка, която е изключително приятна, лека и напълно възможна дори и за съвсем малки деца, както и за домашни любимци (които обаче не биха плашили хората).

Пътеката е дълга ок 2 км и красотите, на които ще се нагледате, ще ви дадат заряд за много дълго напред. Ако искате да се насладите повече на природата подгответе си сандвичи и напитки, защото на няколко места има беседки, дори и барбекюта, и приятни сенчести места за отмора. В края може да отдъхнете в малка, романтична брезова горичка. И не забравяйте да пазите природата!

Пътеката върви покрай реката и е на нейното ниво. На няколко места са изградени дървени мостчета, които я пресичат. Най-красивото е това, което върви по самите скали над водата. Имате чувството, че ходите по нея... Към края на тази „пешеходна“ пътека ще видите и отвора на пещерата „Темната дупка“, но тя не е облагородена и е само за пещерняци.

Синьо-зелените млечни води са впечатляващи, а флората и фауната още повече. В тази дива природа гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България. И тук растителността е буйна и усещането за Амазонка продължава. 

Ако сте запалени фотографи това е вашият рай – освен красивите пейзажи, природните дадености може да гоните до захлас водните кончета и пеперудите.

Останахме невероятно изненадани от 1-литровия бензинов двигател с 95 к.с. на нашия Kamiq, за който имахме първоначални съмнение, че едвам ще пътуваме с него - точно обратното - пъргав и супер икономичен. 5, 4 л/100 км с трима души в колата е много добре. Докато пътуваме и си говорим, включвам системити за сигурност, не че ще карат вместо мен, но за всеки случай. Системите Front Assist и LaneAssist са вече част от стандартното оборудване. Front Assist е много удобна за града, като може да направи извънредно спиране в градски условия при някой не толкова внимателен пешеходец и  да избегне инциденти. С помощта на камера пък Lane Assist разпознава пътната маркировка и изписва знаци и скорост и ако сте се заговорили, както ние, може да се "спасите" от някоя глоба. Най-ми допада адаптивния круиз контрол, който поддържа зададената скорост и автоматично я регулира спрямо движещия се пред него друг автомобил. Това прави шофирането наистина по-спокойно и по-сигурно.

Тези две забележителности са много приятен маршрут за един ден. Пригответе си само гуменки или маратонки и събирайте семейството за зареждане сред природата.

След разходката може да отидете до Луковит, който няма някакви забележителности, но в центъра има две кръчми, където може да хапнете, но най-вкусно е в х-л Дипломат Плаза. А може да отседнете и да нощувате там. Ако е свободна някоя от екзотично декорираните стаи, ще останете очаровани.

Изглед към каньона на река Златна Панега и екопътеката

Еко пътеката може да бъде премината и от възрастни хора, и от малки деца

снимки: Ина Георгиева