fbpx С Renault Clio до Дарданелите. Край с. Варвара:) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С Renault Clio до Дарданелите. Край с. Варвара:)

Водеща снимка
Да

Твоето лято 2020 в България

С Renault Clio до Дарданелите. Край с. Варвара:)

 

Спомням си Варвара от около две десетилетия. Малко селце на около километър от морския бряг, на 5 км от Царево по посока към Ахтопол. С нищо забележимо. Но още тогава ми казваха, че тук идвали художници, музиканти, артисти, творци, които цяло лято небрежно живеят сред дивата природа на селото, наемат стаи в къщите на местните баби, а вечер се събират на „творчески разбор“ в местната кръчма „При Димо“, която днес се е увеличила като площ десетократно и ако нямате резервация вечер, не разчитайте дори и на две свободни места.

Всъщност с. Варвара е една от перлите, все още „дива перла“ на Южното Черноморие и част от Природен парк Странджа. Едно от малкото морски места, където природата е запазена без бетони и други отпечатъци на съвремието.

По прашния път

Идваме от Царево и за да стигнем до морето и плажа, веднага след табелата завиваме по черен път, който избухва в големи прашни облаци след всеки автомобил. Ние сме с компактното ново Renault Clio. Затваряме прозорците и криволичим около 800 м през полето към морската шир.

Въпреки, че на моменти се чудя дали ще минем през прашните коловози, няма никакъв проблем дори и за тази малка кола. В края на пътчето се образува естествен паркинг (няма никакви бариери и билетчета), където оставяме колата и пред нас се открива прекрасна гледка – към заливчето и плажа и към скалите, полегнали в морето. Наричат местността Дарданелите.

Варварските Дарданели

Една от най-интересните забележителности, която е и привлекателната сила на Варвара, е местността „Дарданели“. Тук Странджа слиза във водата. Мястото е диво и има някаква особена магия. Ако обичате да снимате имате стотици гледни точки. По полетата може да видите стада от крави или коне, които някак странно, но красиво се вписват в пейзажа.  Скалите са малък рай за гмуркачи и водолази.

Достатъчно е обаче и с маска и шнорхел да обикаляте около тях – ще се насладите на красотата на морската фауна, а риби, раци и други обитатели ще обикалят около вас. Съветвам обаче да имате обувки за плаж, защото ще ви е много по-удобно да прескачате по скалите или да ходите във водата между тях.

Тук е заснет и известния клип на Лили Иванова на песента „Ветрове“, а на съседния склон докато бяхме ние, снимаха поредна телевизионна продукция.

Малкият плаж и освежаващ коктейл

Варвара има и малко плажче, разположено на залива (Селимьоти) дълго около 150 м и широко около 25 м, но носи истински уют и морска небрежност, която се допълва от тръстиковите чадъри на единственото заведение „Wake Up“, където може да се охладите с някой коктейл или фрапе. Музиката почти не се чува на плажа, така че не нарушава природната идилия. Някои вечери обаче тук има различни артистични прояви.

И задължително в селската кръчма "При Димо" опитайте пикантни миди с ориз. Другата култова кръчма е "Старци разбойници", но както и в началото казах само с резервация може да се класирате вечер. По обяд също е рисковано, но в мъртвото време от 4 до 6 следобед ще си намерите маса. И да ви е вкусно, има още много хубава храна:)

Проливът Дарданели

Дарданелите  разделят  азиатската от европейската част на Турция. Те са един от най-тесните проливи използван в международното корабоплаване и свързват Мраморно море със Средиземно и Егейско морета, като в същото време позволяват преминаване към Черно море през Босфора. Заедно с Босфора, Дарданелите образуват Черноморските проливи, а най-големият град Чанаккале. 

Именно заради географската прилика от падналите във водата скали и естествено образувалите се между тях проливи край с. Варвара месността тук се нарича Дарданели, а прашна улица "Дарданелска" води към тях. 

За морската ни ваканция избрахме компактният хечбек Renault Clio в актуално синьо и топ версия R.S. Line, който иначе се води в сегмента на градските коли. Спокойно мога да кажа обаче, че става за ваканционна кола. Направо не повярвахме колко багаж събра, като се има предвид, че освен саковете ни за две седмици, натоварихме и голям надуваем каяк, два чифта гребла, въдици и сандък за рибарски принадлежности... Всичко това в багажник от багажник от 391 л, който е най-големия в своята категория, задните седалки и 26 литра много удобни пространства за съхранение на вещи в купето. 

Търсейки най-добрият кадър до ръба на скалите, изключително ни помогна камерата за задно виждане и проекцията на 360 градуса – с тях наистина имаш най-добрия ориентир за пространство, а в градски условия много удобно при паркиране. Голямо удобство е и 9,3-инчовият мултимедиен вертикален дисплей, който освен, че е с абсолютна ясна видимост, придава много съвременен вид на централната конзола. 

След повече от хиляда изминати километра останахме много доволни от седалките. Всеки би си казал, че с такава малка кола на дълъг път не се ходи, защото ще се "изкривиш", но ние нямахме усещането, че е колата е малка. Отпред мястото е достатъчно и се чувствахме съвсем комфортно, а новите, специално разработени седалки с подглавници във формата на запетая и стабилни странични подпори, дават именно удобството за тялото при пътуване. Те са заимствани от високите класове автомобили.