fbpx Седем идеи как да прекараме предстоящите празници у дома | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Седем идеи как да прекараме предстоящите празници у дома

Тази година Коледно-новогодишните празници ще бъдат много по-различни от друг път, поради многобройните ограничения, с които се налага да се съобразяваме. Това може да промени някои от плановете ни и същевременно да остави много хора с повече свободно време. Затова дигиталният справочник Pochivnidni.bg представя седем идеи как да прекараме тазгодишните празници по-приятно и пълноценно.

“Днес много хора възприемат Коледно - новогодишните празници като повод за обикаляне на магазини и заведения. Духът и традициите на тези празници обаче са свързани по-скоро с възможността да прекараме времето със семейството си, да си направим равносметка за постигнатото през годината и да помислим какво можем да направим по-добре през следващата. Затова има редица начини да ги отбележим, без изискванията за социална дистанция да ни попречат и решихме да споделим най-интересните сред тях” - разказват от екипа на сайта.

Сега е моментът да обогатим знанията и уменията си

Онлайн обучението вече е сериозна тенденция и се предлага както от редица български и чужди платформи, така и от традиционни образователни центрове, които пренесоха дейността си в интернет. Това дава възможност на всички желаещи да използват почивните дни за обогатяване на знанията и уменията си в различни области, без да напускат дома си и да правят излишни разходи. Дали ще е курс по английски, испански или френски език, обучение на тема как се прави уебсайт, как да работим с 3D принтер и как да пилотираме дрон - една подобна инвестиция има потенциала да се отплати богато след края на пандемия. А кой знае - може дори да се превърне в нова професия.

Гражданска наука - какво ще кажете да станете откривател?

Гражданската наука (citizen science) е относително нова област, която включва онлайн платформи и инструменти, позволяващи на обикновени граждани да допринесат за реални научни открития. Включвайки се в някой от тези проекти, човек може да участва в откриването на далечни екзопланети или да помогне за намиране на лечение за болестта на Алцхаймер например. С развитието на новите технологии гражданската наука става все по-разпространена, а участието в нея може да е истинско приключение.

Нови възможности за достъп до култура онлайн

От началото на кризата с COVID-19 огромен брой културни институции мигрираха към дигиталното пространство. Това включва както много български театри, които започнаха онлайн излъчвания на спектаклите си, така и някои от най-големите и знакови музеи в света. Все повече музикални изпълнители и групи пък правят виртуални концерти. Това разширява значително достъпа до качествено културно съдържание онлайн и ни позволява да разнообразим своите планове за празниците.

Движението е важно

Друг начин да прекарате пълноценно свободното си време, според екипа на Pochivnidni.bg, е да останете активни и да спортувате. Това важи с пълна сила за предстоящия празничен период, който се свързва с много по-обилно ядене и качване на излишни килограми. Въпреки че повечето фитнес зали затвориха, в интернет има огромно количество видео клипове, а някои от най-добрите инструктори вече водят тренировки онлайн и могат да ви покажат как да правите упражнения в домашни условия.

Домашни спа процедури

Въпреки че всички спа центрове и козметични салони са затворени в момента, в интернет ще откриете стотици идеи и рецепти как да си направите сами спа процедури у дома. Това може да бъде освежаваща витаминна маска или релаксираща вана с ароматни масла.

Посветете се на любимата си книга

Искало ли ви се е да се потопите в света на някои интересен роман и да забравите за всичко останало? Е, през предстоящите празници ще имате повече възможности от всякога да го направите. Със сигурност след няколко часа в компанията на любимата ви книга ще се почувствате изцяло презаредени и вдъхновени.

Отделете време за семейството си

Времето, прекарано с любимите хора, може да е много весело. Можете например да изпробвате някоя нова рецепта, която да приготвите заедно. Добра идея е да засадите зеленчуци, цветя или билки в саксии, които след това да отглеждате заедно. Настолните игри, обучението заедно или украсяването на дома са други чудесни начини да осигурите няколко часа забавление за цялото семейство

</