fbpx Хляб свещен! Традиции и ценности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хляб свещен! Традиции и ценности

Бъдни вечер и Коледа без питка няма. В нощта на Рождество Христово, по стара българска традиция най-старият член на семейството разчупва празничният хляб, като раздава на всеки парче и нарича за здраве и плодородие. А късметлията ще получи паричката, която ще му носи богатство през следващата година.

Всъщност хлябът е може би единствената храна, която консумират хора от всички раси, култури и религии. Традиционно хлебните изделия са сред любимите храни на българите, както е и в повечето европейски страни. Днес той се предлага на пазара в по-голямо разнообразие и с по-висока хранителна стойност от всякога.

Ако сте "поклонници" на стандартния бял хляб, не знаете какво изпускате. Може би е време да разширите хлебния си кръгозор и да проучите изключително вкусните и полезни разновидности на този древен хранителен продукт. Те съществуват в най-невероятни форми, текстури, аромати, размери, с най-различни добавки.

Брашното - от чисто бяло до тъмнокафяво, притежава изискаността и разнообразието на различните видове вина. Използването на подходящо брашно придава желаната текстура, аромат и характеристики на огромен брой хранителни продукти, купувани на пазара или приготвяни в къщи - от хляб и сладкиши до най-различни специалитети, супи и сосове.

Твърдението, че от хляба се пълнее, е мит. Една филийка хляб съдържа средно само 1 грам мазнина и 75 калории, повечето от които са получени от сложни въглехидрати, най-предпочитаният от тялото източник на енергия. Научно доказано е, че пълнозърнестите хлябове и тестени изделия подпомагат борбата със сърдечните болести и рака.
Съществуват много разновидности на хляба, подходящи за всякакви случаи и за всеки начин на живот - навън или в къщи. Като лека закуска през деня или среднощно похапване, хлябът е здравословна храна, от която не се пълнее.

Родината на хляба е Египет – от далечни времена технологията за правене на хляб се е усъвършенствала непрекъснато. От мелниците на Дон Кихот до днешно време е изтекла много вода, а брашното е ставало все по-качествено. През 1928 г. в Гърция е основана първата мелнична химическа лаборатория с непрекъснат контрол на качеството, снабдена с образцов изследователски и учебен център. Основана е и първата мелница за грис в Гърция - истинска революция в областта на макаронената индустрия. Така е поставено началото на производството на първите тестени изделия от грис в Гърция.

Традиции

Във Великобритания съществува обичаят в ранните часове на Нова година да се поставят пред вратата парченце хляб, бучка въглища и сребърна монета - за да донесат на семейството храна, топлина и богатства през следващата година.
Булката в мюсюлманска сватба трябва да изяде 21 малки хлебчета, преди да излезе от стаята си.
Хлябът се използва в много езици като символ. Християните се молят за "хляба наш насъщен", всички работим "за залъка си". В английския език думите "bread" (хляб) и "dough" (тесто) са жаргонни заместители на "пари".

Работниците, построили египетските пирамиди, са получили заплащането си в хляб.
Изразът "пекарска дузина", означаващ 13, а не 12, идва от Средновековието, когато много пекари лъжели клиентите си, като правели малки самуни хляб.
Мюсюлманите-шеити приготвят хлебчета, които ядат след молитвите си по време на джихад (свещена война).

Някои народи смятат, че поставянето на парче хляб в люлката на бебето го пази от болести.
Според скандинавските традиции, ако момче и момиче ядат хляб от един и същ самун, ще се влюбят един в друг.
В славянските страни хлябът и солта са символ на посрещането на гости.

Според едно известно суеверие обръщането на самун хляб с кората надолу носи лош късмет.
Ако хлябът се реже и от двете страни, дяволът ще прелети над къщата.
Ако изгориш хляба, значи свещеникът идва или любимият ти е сърдит.
Ако оставиш хляб и кафе под къщата, духовете няма да викат.
Яденето на хляб, приготвен от жена, чието моминско име е същото като брачното, е лек за много болести.
Ако целият хляб е изяден на масата, следващият ден със сигурност ще е хубав.
Някога моряците вземали със себе си горещ самун хляб във формата на кръст, за да се спасят от корабокрушение, а селяните държали един-два такива хляба в хамбарите си, за да ги пазят от плъхове.

 

За хляба са изказани много велики мисли

В Стария завет се казва - "Хлябът сърцето човешко подкрепя", „Подкрепи сърцето си с къшей хляб"

Великият Сенека споделя - "Хлябът и водата - това са нещата, изисквани от природата. За тези неща никой не е твърде беден, а който може да ограничи желанията си само до тях, може да съперничи на Юпитер по щастие. Антоан дьо Сент-Екзюпери казва - "Научили сме се да виждаме в хляба начин за създаване на общност между хората - ароматът на споделения хляб няма равен на себе си."

Хлябът може да бъде поезия - "Видът и уханието на пресен хляб притежават романтичен ореол, ненадминат от никое друго кулинарно постижение.", "Вселената на хляба е изградена от носталгия по детството, тежката селска работа, мелничарите и хлебарите и невероятното удоволствие, което носят автентичните и ароматни неща", са написали различни хора през годините.