fbpx Гмуркане в морето - приключение в синьото царство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гмуркане в морето - приключение в синьото царство

Това лято може да направите незабравимо като се срещнете с едно от лицата на екстремния туризъм или казано иначе – да се „заровите“ в морето. Дайвингът е онова състояние, в което преодолявайки първоначалния страх усещате, че съзнанието ви заминава в друг, безкрайно красив свят и измива проблемите на ежедневието.

Вашето подводно приключение започва това лято! Представете си, как нивото на водата се движи нагоре по маската, докато бавно потъвате под повърхността и продължавате да дишате. Това е най-вълнуващото чувство, което може би сте усещали някога. Първото вдишване през апарата не се забравя. Усещаш пристъп на паника и докато мозъкът се бори с непознатото, тялото се поддава на инстинктите. Няколко удара с плавниците и вече си част от морското царство. Тогава започва истинското незабравимо преживяване.

Спокойно можем да включим дайвинг в листата на екстремния туризъм. Но са достатъчни няколко урока, за да преживеете най-уникалното приключение в морските дълбини.

Българското Черноморие няма биологичното разнообразие на Египет, Австралия или Малдивите. Но притежава разнообразен релеф и чара на новото и необятното за всеки, решил да направи първия си истински досег с подводния свят. Условията, които предлага нашето море, правят всеки водолаз достатъчно добър, че да се справя отлично в цял свят. По-малката видимост и ниската температура, с която често се сблъскваме, дава една наистина добра школовка за всякакви морета по света. Тук се развива и усещането за пълно доверие на екипа. Преминете ли през това – ще можете да се удивлявате на чудесата на подводния свят, където си поискате.

Китен е едно от най-добрите места за гмуркане на Черноморието. Неговите предимства са много и основните са разнообразният подводен релеф, лесен достъп от брега и добра видимост. Това го прави идеален полигон за подводни разходки и обучения.

Гмуракнето води до приключения на екзотични места и може да бъде дори вълнуваща професия, която да практикувате навсякъде по света. Любопитен факт е, че все повече хора проявяват интерес към водолазната дейност. Някои от чисто любопитство решават да пробват и остават очаровани и завладени за цял живот от новия свят, който откриват и от новите чувства, които изпитват. Други превръщат водолазната дейност в своя работа, но всички имат един общ стимул - любовта към водата и морето.

Не без значение е, че клубният принцип на дайвинга създава общност, която е неподражаема по своята сплотеност и осъзнатост за търсене на все нови и нови места за гмуркане. Партньорството под водата често се развива в дългогодишно приятелство и на сушата.

Преди да започнете курс препоръчваме да започнете с първо водолазно преживяване. Водолазната разходка е еднократно спускане за тези от вас, които са готови да опитат нещо ново и различно. Включени са инструктаж, пълно водолазно оборудване и незабравими спомени от морското дъно! И ако откриете, че това е вашият свят, следващата стъпка е да се запишете на курс и да натрупате опит, за да повишавате квалификацията си.

Видове любителски водолазни курсове

Scuba Diver е входното ниво от сертифицираните курсове, при което ще придобиете фундаментални знания и опит за безопасни гмуркания в открити води. Когато завършите курса ще сте свободни да изследвате и откривате чудесата на подводния свят... и ще имате сертификат за водолаз от НАУИ, валиден в цял свят.

Всичко започва със запознаване с екипировката и начинът й на сглобяване. Следва избор на бутилка и неопрен, които трябва да са съобразени с мястото на гмуркане и физическите характеристики на всеки. Те водят след себе си различно количество допълнителна тежест, за да регулирате балансировката си.

Първите тренировки под вода имат за цел да ви научат, че липсата на въздух е най-силното усещане в живота.

От изключително значение са базовите упражнения за почистване на маската от вода, за махане на апарат от уста и за плуване без маска. Под водата трябва да сте готови за всякаква ситуация, като от изключително значение за това е и познаването на подводните сигнали, които водолазите подават с ръце. Много важно е постепенното изравняване на налягането при спускане. Най-лесно то се постига още с потапянето под вода, като се прави толкова пъти, колкото човек индивидуално изпитва нужда до постигане на желаната дълбочина. Докато се гмуркате, вие прекарвате определено време под вода, носите тежка екипировка и плувате, като преодолявате съпротивлението на водата. Това със сигурност е уморително, но се отразява много добре на физическото ви състояние. Освен това, докато се забавлявате, правите страхотна тренировка под водата.

Можете да започнете вашия първи водолазен курс и в студените месеци още в басейн, в София например и да го завършите лятото на морето.

Имайте предвид, че колкото по-дълбоко се спускате, толкова повече теоретичната подготовка се оказва от първостепенно значение. 

Програмите Advanced Scuba Diver, Rescue Diver и Master Scuba Diver са много полезни за вашето по-нататъшно развитие като водолаз. Те ще ви накарат да се чувствате по-уверени във водата, ще продължите да развивате водолазните си умения и ще опознаете по-добре подводния свят. Дайте възможност на по-задълбочени познания, които ще ви установят, като признат кадър във вашия водолазен клуб или група. Усетете тръпката от гмуркания в открити води на места, които ще поставят вашите възможности на границата и в същото време ще подобрявате и разширявате уменията си да се гмуркате.