fbpx Летим с директен полет от София до африканската перла Кабо Верде | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Летим с директен полет от София до африканската перла Кабо Верде

Кабо Верде е островна държава, разположена близо до бреговете на Западна Африка. Познат още като Зелени нос, архипелагът обхваща 10 големи острова с вулканичен произход и 5 малки, разположени на около 500 km западно от африканския бряг.

Известен най-вече с топлия климат и плажовете си, с перфектни условия за кайт сърф, Кабо Верде е едно от най-трудно достъпните места, заради редките полети. За радост обаче, вече има и директни чартърни полети от София (повече може да видите ТУК).

Ако търсите непозната, вълнуваща, екзотична, романтична и целогодишна дестинация за своето пътуване - това е вашето място. Тук, туристите търсещи плажове, приключения и автентично изживяване ще бъдат приятно изненадани от неповторима атмосфера на достъпни цени.

Главният остров Сал (Sal) предлага страхотни бели плажове, пясъчни дюни и прекрасни условия за каране на сърф и уиндсърф. А най-хубавото е, че дестинацията е изключително спокойна и остава встрани от големия туристическия поток, който особено тази година отлетя към Занзибар, Малдиви, Доминикана. Дори в най-посещаваните курорти като Санта Мария, няма да се сблъскате с огромни тълпи туристи...

Любопитни факти за Кабо Верде

 • Архипелагът се състои от 10 острова и 5 малки островчета. Островите, подредени по големина са: Сантяго, Санто Антао, Боа Виста, Фого, Сао Николау, Майо, Сао Висенте, Сал, Брава и Санта Луиза.

 

 • Остров Сал, може и да е един от най-малките, но пък е най-популярният, благодарение на великолепните си бели пясъчни плажове, тюркоазен брегове и е оживен туристически курорт.

 

 • Архипелагът е бил необитаем до 15 век. Португалските изследователи колонизират островите през 1456 г., когато създават първото европейско селище на тропиците. Кабо Верде придобива независимост чак през 1975 г., и това е причината португалският език да е все още официалният разговорен език.

 • Кабо Верде е третото по големина в света място за гнездене на морски костенурки. Те са сред най-застрашените морски животни, а тук на тези малки острови са идвали от хилядолетия. Плажът Ervatão, на югоизточния бряг на Боа Виста, е третото по популярност място в света за гнездене на костенурки от вида Карета (този вид костенурка е единствена в рода си). Резервирайте пътуването си между месеците юли и септември, за да видите как костенурките мътят яйцата си!

 

 • Тук живеят около половин милион души, по-голямата част е на о-в Сантяго. Емигриралите от Кабо Верде са много повече, отколкото общия брой местни жители по островите. Многократните суши, които страната преживява през втората половина на 20-ти век, подтиква много местни жители да емигрират в САЩ, Европа, Африка и Южна Америка.

 

 • Санта Луиза е единственият необитаем остров на архипелага. Единственият начин да стигнете до малкото, безплодно парче земя е чрез наемане на риболовна лодка от Калхау, на източния бряг на Сао Висенте. Пътуването отнема около два часа във всяка посока.

 

 • Водите на Боа Виста са размножителен хабитат на гърбати китове. Защо не резервирате четиричасова обиколка с катамаран, за да се полюбувате на тези могъщи бозайници? През март и април е най-доброто време за наблюдения, въпреки, че това може да се случи и от края на февруари до май.

 • Задължително трябва да направите вулканично SPA на остров Сал. Името му означава „Остров на солта“. Тук няма планини, само кратер (Педра де Луме) на изгаснал вулкан, чиято основа е образувала естествен солник. Океанската вода, достигаща до дъното на кратера чрез подземни канали, се изпарява, оставяйки дебел слой от сол. Тук си заслужава да посетите Crioula Beauty Center, където красивата природа, тишината и спокойствието допринасят за релакса на гостите. Ще имате възможността да направите кална баня или масаж със сол, да се потопите в басейни с морска вода с различна концентрация на соленост. В малките басейни, благодарение на високата соленост, тялото ви се задържа на повърхността, сякаш гравитацията я няма. Да, Кабо Верде е същинско Мъртво море! Водите на солните мини на известния вулкан на Педра де Луме са 25 пъти по-солени от океана и имат терапевтични и лечебни свойства.

 

 • В архипелага има много вулкани, най-високият, от които е Пико до Фого. Преди хиляди години остров Фого разцъфтява сред водите след вулканично изригване и поразителният вулкан се извисява на 2829 метра над островния пейзаж. Никое пътуване до Фого не би било пълно без покоряването на този активен вулкан, където ще бъдете възнаградени с прекрасна гледка към Chã das Caldeiras.

 

 • Страната има едно от най-стабилните демократични правителства в Африка. Кабо Верде може да се похвали с най-високия стандарт на живот в Западна Африка, благодарение на стабилната си политическа и икономическа система. Това го прави много безопасна, приветлива и приятелска за посещение дестинация и уверяваме Ви, това е само една от причините архипелагът да е толкова популярен сред туристите.

 

 • Архипелагът е идеален за водни спортове. Времето е чудесно целогодишно - температурите на въздуха са между 23 и 30 градуса, а на водата - между 23 и 27 градуса. За тези, които обичат комбинацията от вятър и море, най-доброто време е така нареченият “ветровит сезон” от октомври до юли, когато условията за кайтсърф и уиндсърф са идеални. За гмуркачите също има прекрасни възможности, предимно на Сал и Боа Виста, а някои хотели предлагат оборудване под наем и уроци по водни спортове.

Полетите за Кабо Верде са на:

16.10-23.10.2021г.

и
23.10-30.10.2021г.