fbpx Българите даравят по-малко, но се увеличават даренията от млади хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите даравят по-малко, но се увеличават даренията от млади хора

Увеличава се броят на хората в България, които са помагали на непознати, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2016 (CAF World Giving Index 2016) – авторитетното проучване, което измерва щедростта в 140 държави. Резултатите са оповестени от CAF Global Alliance и българския й член Фондация BCause (доскоро Помощ за благотворителността в България).

Повече от 42% споделят, че са помагали на непознат през 2015-та, и това е забележителен ръст спрямо предходната 2014-та, когато са отчетени 38%. Броят на хората, които са дарили пари обаче е спаднал от 27% на 13%.  Най-високите нива на даряване на пари в България е имало през 2014 г., когато страната ни пострада от невиждани дотогава наводнения. Дарилите време като доброволци у нас са нараснали до 7% (за сравнение 4% през 2014).

Дарителският индекс на България бележи лек спад от 23% на 21%. Така страната ни се нарежда на 129-то място в света (от 140) и на 9-то място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса.

Забележимо е нараснал броят на младите хора в България, на възраст между 15 – 29 години, които са помагали на непознат (51% през 2015, 37% през 2014). Ръстът в тази възрастова група е много по-голям, за сравнение в групата 30-49 години нарастването е от 43% на 51%.

В света броят на хората, които са помагали на непознати, бележи най-високи стойности през 2015-та. За първи път откакто се прави проучването, повече от половината хора в 140-те държави по света казват, че са помагали на непознат, и броят на доброволците рекордно  е нараснал. Даряващите пари в световен мащаб слабо са се увеличили.
Най-щедрите хора в света за трета година са жителите на Мианмар. На второ място са Съединените американски щати, които са най-щедрата страна в западния свят. Трета сред 140-те е Австралия. Останалите в топ 10 са: Нова Зеландия (4), Шри Ланка (5), Канада (6), Индонезия (7), Великобритания (8), Ирландия(9), Обединени арабски емирства (10).

Данните показват, че Африка е континентът с най-голям ръст на щедростта. Бедствията продължават да вдъхновяват щедростта. Тази година Индексът показва високи нива на дарителство в Ирак и Либия, въпреки кървавите конфликти, и в Непал, който достига своето най-високо място в класацията след разрушителното земетресение през 2015. Само 5 от държавите на G20 са в челната двайсетица на Световния дарителски индекс.

В своята седма година Индексът регистрира високи нива на щедрост в страните, където има  гражданска война, конфликти и размирици, и показва как желанието на човека да помага на другите съществува в някои от най-проблемните държави на планетата. В много страни мъжете са значително по-склонни от жените да се занимават с доброволческа дейност или да помагат на непознат. Когато става дума за даряване на пари, жените са по-щедри, макар да има малка разлика.