fbpx IoT ще превърне автомобилите в ПОС терминали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

IoT ще превърне автомобилите в ПОС терминали

IoT ще превърне автомобилите в ПОС терминали

 

IBM и Visa обявиха първото в индустрията сътрудничество, което пренася точката на продажба навсякъде, където се приемат карти Visa, като позволява на бизнеса бързо да въвежда сигурни разплащания през всяко устройство, свързано с IoT.

Това сътрудничество обединява платформата и когнитивните познания на Watson IoT с глобалните разплащателни услуги на Visa, които се използват от над 3 милиарда потребители в цял свят. Платформата на IBM Watson IoT позволява на бизнеса да достигне милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, а след това да извлече практически важна информация.
IBM и Visa споделят обща решимост да интегрират разплащанията и търговията през всяко устройство – от часовник до пръстен, домакински уред или кола. Благодарение на това сътрудничество компаниите могат да въведат сигурни разплащания във всички свои продуктови линии с помощта на услугата Visa Token – нова сигурна технология, която замества чувствителните данни върху картите за разплащане с уникален дигитален идентификатор чрез платформата Watson IoT на IBM. В резултат на това Visa и IBM могат да поддържат разплащания и търговски трансакции на повечето от всички 20 милиарда свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика до 2020 г . 

„Интернет на нещата буквално променя света около нас – като позволява на бизнеса да осъществи до неотдавна немислими нива на ефективност или пък като гарантира, че пералнята винаги ще разполага с перилен препарат. Зад тази трансформация стоят компании като Visa и технологии като платформата Watson IoT на IBM”, сподели Хариет Грийн, генерален мениджър, IBM Watson IoT. „Комбинацията между водещата в индустрията технология на IBM за IoT и разплащателните услуги на Visa бележи поредния важен момент в търговията, като дава възможност за опростени и удобни разплащания през всеки свързан предмет.“

Автомобилите като POC терминали

Според експерти до 2021 ще има 380 милиона свързани коли. Когато екосистемата на колата е свързана с платформата Watson IoT, шофьорът получава известие, ако колата се нуждае от нов технически преглед, гаранцията изтича или някоя част трябва да се подмени. След като разполага с тази информация, шофьорът може да поръча новите части само с натискането на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз. Шофьорът дори може да плати горивото чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.

Подобна е ситуацията при фитнес облеклото. Всеки, който обича да тича и разполага с безжичен чип, получава дигитално известие, когато дойде време да подмени обувките си за тичане, както и препоръка кой е най-добрият модел на най-добрата цена от предпочитан търговец. Устройството предлага и допълнителни подходящи, персонализирани препоръки, като режим на хранене и екипировка въз основа на индивидуалното представяне, местния климат и предпочитанията за пазаруване.

„IoT не само създава един по-свързан свят, но и променя начина, по който живеем, пазаруваме и плащаме, като премества данните и точката на продажба навсякъде, където пожелае потребителят. Със силните когнитивни технологии на Watson и лидерските позиции на IBM в сферата на IoT и сигурността, те са идеалният партньор за нас в гарантирането на сигурни разплащания „практически навсякъде“ в контекста на IoT“, сподели Джим Маккарти, вицепрезидент „Иновации и стратегически партньорства“ във Visa.

Как работи:

Благодарение на сътрудничеството в бъдеще всички потребители на платформата Watson ще имат достъп до разплащателните услуги на Visa чрез облачните технологии на IBM. По този начин вместо да се свързват поотделно с клиентите си, Visa и IBM предоставят на всички свои потребители достъп до тези възможности, за да може те да имат свое собствено търговско изживяване и проактивно да дадат препоръки, произлизащи от уникалните потребности на всеки отделен клиент.
Като част от сътрудничеството си, двете компании ще гарантират сигурността на личните данни на потребителите чрез услугата токенизация от Visa. Токенизацията заменя личната информация на всеки клиент, която може да бъде намерена върху картите за разплащане (като 16-цифрения код, датата на валидност и кода за сигурност), с уникален дигитален идентификатор, който може да се използва при разплащания, без да се разкриват реалните данни на потребителя. Услугата токенизация e част от партньорската програма на компанията Visa Ready и е достъпна чрез мрежа от специални доставчици на токени (TSPs). Програмата Visa Ready сертифицира ново поколение разплащания с цел да гарантира, че те отговарят на стандартите за сигурност и другите спецификации на Visa и да осигури спокойното и сигурно въвеждане на новия вид разплащания по света.

 

Facebook коментари