fbpx 20 години от първият изпратен SMS | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

20 години от първият изпратен SMS

20 години от първият изпратен SMS

 Първото текстово съобщение е изпратено на 3 декември 1992 г. във Великобритания и Ericsson беше една от основните компании, участваща в разработването на стандарта. През 2011г. са изпратени близо 10 трилиона текстови съобщения, а днес технологията може да променя животи и да подобрява сигурността.

Оригиналната идея зад SMS съществува още от 1988 г., когато Инициативата по Европейски Телекомуникационни Стандарти (ETSI) я въведе в първия дигитален пан-европейски стандарт (по това време) - GSM. Ericsson изиграва решаваща роля в развитието на този стандарт, а фокусът е насочен към създаването на много здрава и надеждна система и мрежа.
Първоначалната идея, заложена в развитието на SMS, е да се пращат текстови съобщения уведомяващи потребите, че имат гласова поща. Преди това се е налагало абонатите да се обаждат на специални центрове за гласова поща.

На 3 декември 1992 г., е изпратено първото текстово съобщение от човек до човек, съдържащо пожеланието „Весела Коледа”. Въпреки че услугата беше създадена, за да изпраща съобщения между хора, отне време докато тя се наложи. През 1995 г. например, средностатистическият потребител е изпращал само по 0.4 текстови съобщения на месец.
Мобилната комуникация и SMS услугите започнаха да отбелязват ръст едва, след пускането в употреба на предплатения бизнес модел. Ericsson беше една от първите компании, които въведоха мигновеното таксуване при пускане на SMS, и тогава SMS стана масова услуга. Това беше важно, тъй като помогна на потребителите да контролират разходите си, а операторите добиха сигурност, че получават пари за услугата.

Днес таксуването в реално време позволява много повече. То дава възможност на потребителите да използват всякакъв вид услуги и да контролират разходите си. Те знаят колко трафик им остава в месечния план за мобилен интернет, което им позволява да плащат за приложения, билети за автобуси и т.н. SMS и мигновеното таксуване могат да променят и спасяват животи.
На индустрията й отне много години, преди да реализира потенциалът на SMS. Но днес потребителите пращат около 10 трилиона текстови съобщения на година в глобалните мрежи.

Facebook коментари