fbpx Приказки на тъмно - зимна експедиция из тъмните бири в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приказки на тъмно - зимна експедиция из тъмните бири в България

През зимния период консумацията на тъмна бира е най-подходяща - нуждата от енергия за организма е по-осезаема, а студеното време не намалява необходимостта от поемане на вода и електролити, съдържащи се в пивото. Тъмната бира предлага и по-висока хранителна стойност и калоричност от светлата, както и повече въглехидрати (около 7%). В същото време, приет в умерени количества, алкохолът, който в тъмните и червени бири у нас е със съдържание между 5 и 6%, действа термогенно и спомага за поддържане на телесната температура.

Често тези видове пиво са предпочитани през студените месеци и заради плътния си вкус, който се дължи на специфичната технология, използвана в производството им. Процесът включва продължителна ферментация, отлежаване и подбор на уникални съчетания от най-висококачествени тъмни, карамелени и светли видове малц. За разлика от светлото пиво, при производството на тъмна бира малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромат на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.

За перфектната чаша тъмно пиво

- Оптималната температура за поднасяне на тъмно или червено пиво е между 9 и 10 градуса, с изключение на някои тъмни бири тип „ейл“. При по-ниска температура специфичните карамелено кафени нотки във вкуса на тъмната бира не могат да бъдат усетени в своята пълнота и плътност.
- За да се разкрие напълно засилващият се букет и наситеност на аромата на черните и червени бири, те се наливат в овална чаша, леко извита към ръба.
- За да получите фино нюансирана в кафеникава пяна, пивото се налива бавно от 3 см в центъра на чашата. Т.нар. „образцова шапка от пяна“ може да постигнете, само ако чашата е идеално чиста и полирана.

Хранителните стойности на тъмното пиво са сравними с тези на същите количества прясно мляко или червено вино. В тъмните бири има по-голямо количество сухо вещество, достигащо до 21% при някои марки.

Тъмната бира е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от светлото пиво. При умерена консумация тези характеристики я правят особено подходяща за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

Stolichno Bock

 

За специалните моменти през зимата е създадена първата и единствена Bock бира у нас, Stolichno Bock. Наследник е на вид бира, която води началото си от немския град Айнбек още през далечната 1368 г., когато популярността й нараства бързо и някак съвсем естествено се съкращава на „бок“, което означава козел. Бок бирата може да бъде тъмна и светла, в зависимост от цвета на малца, долна или горна ферментация. Произведена от три вида висококачествен малц, Stolichno Bock е с богат карамелен аромат и отличителния привкус, в който могат се усетят нотки на препечен малц, кафе и шоколад. Приготвя се по оригинална рецепта на „Загорка“ АД.

Ариана Тъмно

Ариана Тъмно e пиво с 5,5% съдържание на алкохол, направено от селектирани два вида майсторски изпечен малц, дълбок цвят на кафе и плътно тяло с фин карамелен послевкус, на което да се насладите в студените и дълги зимни вечери. Това пиво е произведено в духа на чешките пивоварни традиции и се отличава с по-плътен и въздействащ вкус. Ариана води началото си от една от първите пивоварни фабрики в България, основана от братята Богдан и Георги Прошек през 1884 г. в София. В годините преди Първата световна война братята успяват да наложат своята бира като най-добрата бира в България. Те стават и официален доставчик на Царския двор и именно това показва и короната в логото на марката.

Amstel Dark

За тези, които ценят истинските неща в живота, а и в ежедневието си, е предложението на Загорка АД - Amstel Dark. Eдна бира с цвят на тъмен махагон и неповторим плътен вкус, зад който се крие специфичната технология на Amstel. Специално подбраните съчетания от висококачествени видове кафе и карамелен малц гъделичкат сетивата със своята лека сладост и фина пяна. Ще ви трябва време, за да се насладите на всяка капка уникален тъмен вкус.

Каменица Тъмно

Още през далечната 1892 г. Каменица пуска на пазара първата тъмна бира у нас, която и до днес се прави по стара запазена рецепта. Основните суровини, които се включват в производството й, са светъл малц и карамел. Тъмният наситен цвят и лек карамелен вкус се постигат от съчетанието на малц с уникален микс от горчиви и ароматни хмелове, сред които известният Hallertau. Каменица Тъмно е с 6% алкохолно съдържание, ферментира бавно и отлежава при умерена температура. За да бъде усетен най-добре нейният богат и плътен вкус, бирата е добре да бъде охладена и да се сервира и консумира при температура от 5°C. Дали не е време да си кажем „Наздраве“ за моментите, които си заслужават?

  Staropramen Dark

Staropramen Dark се произвежда по оригинална технология на чешки пивовари. Това, което го отличава, е, че за постигането на характерния цвят, тяло и вкус при производството му се влагат четири типа висококачествен малц - светъл Pilsen, карамел малц, тъмен мюнхенски Caramunich и Тъмен Black. Няма как да не усетите богатата текстура, приятна горчивина и мек вкус на тофи нотки. По-ниското алкохолно съдържание от 4,4% го правят отличен избор за всеки сезон, особено поднесен при идеалната температура от 8о-10оС. А ако към чашата пиво добавите свинско, телешко или дивечово месо, още по-добре ще усетите отличителния му вкус. Приятна изненада е, че тъмното пиво се съчетава и с различни шоколадови десерти.

Шуменско тъмно

През 1882 г. чешкият майстор пивовар Франц Милде и осем предприемчиви шуменци основават Българско пивоварно дружество в Шумен. През годините в „Шуменско пиво“ са се развивали и обогатявали най-добрите умения на поколения пивовари, за да предоставят днес класическа бира с превъзходен вкус. Шуменско тъмно е сезонно, зимно пиво от семейството на голямата марка Шуменско. Слоганът му гласи: „Тъмен характер, светли традиции“. То се отличава с богат, наситен вкус - благодарение на специфичния малцов екстракт - и със специфичен аромат на карамел. Алкохолното съдържание на Шуменско тъмно е 5,5%. А как само се съчетава с всякакъв вид месо, салати, сирена и десерти…

Erdinger Dunkel

Като част от концепцията House of Beer, компанията Карлсберг България предлага на нашия пазар тъмното пиво Erdinger Dunkel. Внимателно подбраната селекция от тъмни малцове с дълбоки, изпечени аромати е в основата на наситения характер и плътно тяло на немската бира. Тъмнокафявият цвят е характерен за тази елегантна пшенична бира. Всяка глътка разкрива хармонична симфония от селектирани пшенични и ечемични малцове, балансирани с аромата на Hallertau хмел. Вкусът се допълва от микс от карамел, ядки и прясно изпечен хляб. Erdinger Dunkel е представена за първи път през 1989 г. Mайсторите пивовари създали тъмна пшенична бира, като подарък за рождения ден на собственика на пивоварната. Бирата толкова му се харесала, че започнали масово производство още на следващата година. Алкохолното й съдържание е 5,3%.

Опушена бира от БРИТОС

БРИТОС Опушена се отличава с плътен, тъмнокехлибарен цвят, хармоничен, деликатен и балансиран вкус. Веднага ще доловите сухият, опушен аромат, който напомня за бекон, преливащ се с аромата на хмел.
Този вид бира е исторически специалитет с произход Германия, където за пръв път е използван опушен на букова жар малц, за приготвянето на кехлибарена напитка. Реално през Средните векове голяма част от произвежданата бира е била опушена, поради способа за производство на малц, който преди да бъде вложен трябвало да бъде добре изсушен. Тъй като изсушаването на слънце било възможно само в определени райони, често се е използвало сушене на открит огън. Топлината и дима са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои потребители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Факт е, че опушеният малц придава особен чар на бирата в сезона на много семейни и светли празници.
Разработката на рецептата, технологията и пропорцията на използваните суровини е изцяло дело на професионалния и висококвалифициран, опитен екип на БРИТОС, а съставките са от най-високо качество – специални малцове и хмел, доставени от най-добрите производители. След десетки тествани рецепти, само с първата глътка ще се съгласите, че е постигнат уникален продукт.

Тъмни бири от пивоварна Гларус

Какво ще кажете за класически Porter, който се предлага целогодишно или някои от сезонните и специални бири като белгийския „Dubbel”, или пък коледният стаут „Holy Night¨ (Свята Нощ), предлагани от Пивоварна Гларус? Портърът е вдъхновен от едноименния историческия стил, известен на лондончани от няколкостотин години. Исторически се формира като смес от различни ейлове и се е пил едва ли не като заместител на храна и вода. Днешният портър на „Гларус“ се прави с тъмен и светъл малц, два вида английски хмел и специална английска бирена мая. Алкохолният градус е 5%, а вкусът е леко горчив, тялото е плътно, със средна газировка. Ароматът е карамелено шоколадов с нотки на печени ядки. Вкусът на малца доминира, като хмелът го балансира, без да се налага. Резултатът е изключително вкусна и ароматна бира в тъмно кафяв цвят, с рубинени оттенъци, добра прозрачност и кремава пяна.
Противно на масовото мнение за тъмната бира, Портърът се пие не само през студените зимни месеци. Поднася се на температура между 7 и 12 градуса с широк набор от месни храни и сирена. А знаете ли, че тъмният Портър е изключително подходящ и за готвене, както в ястия, съдържащи месо, така и в шоколадови десерти!

  Болярка Тъмно

Изпитаната през годините рецепта и старанието при всяка стъпка от производствения процес, са запазена марка на великотърновската пивоварна. Доказателство за това е отличното качество на „Болярка Тъмно“ – бира, която може да изненада приятно и най-взискателните ценители. Характерни са тъмният карамелен цвят и осезаемата плътност на пивото. Допълват ги изкусителна пяна и изтънчен аромат на карамел с нотки на кафе. На вечеря, в бар, с приятели – Болярка Тъмно е перфектната бира за зимните вечери. Изключителният вкус гарантира, че всяка следваща глътка ще е също толкова добра като предишната.