fbpx Гръцката Макриница – Балконът на Пелион | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гръцката Макриница – Балконът на Пелион

Гръцката Макриница – Балконът на Пелион

Ако вашето пътешествие е към Волос, то непременно трябва да се изкачите до Макриница. Това е едно от най-живописните села в планината Пелион. Когато Елефтериос Венизелос го посещава през 1934 г., го нарича "Балконът на Пелион" и това име остава и до днес, заради зашеметяващите гледки към Волос и залива Пагаситикос от 1200 м надморска височина.

 

До Макриница води тесен път със завои (16 км от Волос), който свършва на площад, където трябва да паркирате колата си (намирането на свободно място обаче си е изкуство). От там продължавате пеша назад във времето.

 

Първите къщи в селото са построени през далечната 1204 г. и за това говори каменен знак точно преди главния площад. Повечето къщи обаче са строени в края на 18-ти и през 19-ти век, като днес са превърнати в малки семейни хотелчета, кафенета, магазинчета за сувенири и местни лакомства.

 

Макриница ще ви напомни на нашите Ковачевица и Лещен, но в много по-големи размери, с бонуса към впечатляващата морска гледка. Навсякъде ще видите познатия родопски архитектурен стил на висок каменен долен етаж и дървени еркерни капаци на втория и третия етаж. Покривите са с познатите каменни плочи тикли и целият този характерен стил се спазва при всяко едно дострояване или ремонт. Селото е типичен пример за архитектурата на Пелион, с живописни калдъръмени пътеки и прекрасна зелена природа, пълна с вековни чинари, кестени, орехи и букови дървета.

 

 

Докато се разхождате и главната улица няма как да устоите на цветната стока, която предлагат от малките, уютни магазинчета от двете и страни – домашно приготвена паста с билки или сепия, дървени сувенири и магнити, медни, боядисани чанове, сушени билки и стотици бурканчета с различни сладка – от ярко оранжеви портокали и мандарини, кестени, ябълки, смокини, череши и амарени, ароматен бергамот и още много други. Като цяло, сладкарството в Пелион е превърнато в специфичен малък бизнес от десетки женски кооперативи (широко разпространена форма в Гърция) – няколко жени се събират и в по-големи кухни приготвят местни сладкиши, сладка, на цени межди 4 и 10 евро за буркан, ликьори.

 

На централния площад на Макриница са разположени няколко заведения. Ако успеете да намерите свободно място, поседнете поне за едно кафе и сиропирани сладкиши и погледнете надолу от „балкона”. Думите наистина са малко, за да опишат тази уникална картина.

     


 

Facebook коментари