fbpx Емоционалното харчене за Св. Валентин бележи ръст от 49% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Емоционалното харчене за Св. Валентин бележи ръст от 49%

Емоционалното харчене за Св. Валентин бележи ръст от 49%

Парите не са от значение, когато пазаруваме за любимите хора

Дали е малък романтичен жест, или екстравагантна изненада за специалния човек, хората по света усещат духа на Св. Валентин и харчат повече от всякога по време на най-романтичния ден в годината. 

Годишното проучване “Mastercard Love Index”, което представя данни от анализа на разплащателните трансакции за последните три години, разкрива, че емоционалното харчене бележи ръст от 49%. Макар все още по-голямата част от покупките да се извършват лично, дигитализацията вече превзема и Св. Валентин – трансакциите, извършвани в сайтове за електронна търговия по време на романтичния празник, бележат ръст от 37%.

Ако все още не сте избрали нещо специално за любимия човек, това не е повод за паника. Данните на Mastercard показват, че не сте единствените. По-голямата част от покупките за Св. Валентин се извършват в последния момент, като 13-и февруари акумулира 47,7 милиона от трансакциите през последните три години.

Последните години ясно показват, че пътят към сърцето определено минава през стомаха, като харченето в ресторанти бележи стремителен ръст от 102% от 2014-а година.

“Макар през последните няколко години да казваме „обичам те“ по различни начини, да засвидетелстваш чувствата си към някого на 14-и февруари е по-популярно от всякога.
Проучването „Mastercard Love Index“ подчертава ключови глобални и регионални тенденции с цел да предложи на търговците безценна информация за това как потребителите искат да прекарат най-романтичния ден в годината,” коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Проучването, което изследва потребителското поведение на повече от 200 територии по света, отличава няколко други покупателни тенденции.

Личното отношение продължава да бъде от значение: Въпреки продължителния ръст на онлайн пазаруването, 95% от транзакциите около Св. Валентин все още се извършват лично. Латинска Америка отбелязва най-голям ръст при онлайн покупките – с 250% повече от 2014-а до 2016-а година. Следва я Близкият изток и Африка с 56% ръст.

 

Тенденциите в различните райони

Азиатско-тихоокеански регион 

• Харчат повечето от средствата си за хотели/ мотели за Св. Валентин – 37%, което е 33% ръст от 2014 година
• Извършват 85% от покупките си на Св. Валентин лично, но въпреки това онлайн пазаруването се е увеличило с 81% през последните три години

Канада

• Избират да харчат повечето средства за ресторанти и хранене навън на Св. Валентин – 34%
• 59% от харченията се извършват лично (най-ниският процент на фона на всички региони)

Европа

• Повечето от харчовете по време на Св. Валентин са за хотели/ мотели – 35%, което бележи 50% ръст за три години
• В Европа се извършват най-много покупки онлайн в сравнение с останалите региони – 19% от покупките за Св. Валентин се извършват през сайтове за електронна търговия
• Най-висок ръст на Св. Валентин в Европа отчитат ресторантите – с 67% повече за период от три години

Латинска Америка 

Онлайн пазаруването бележи най-висок ръст – 250% за три години.

• Отбелязва се ръст и в покупките на цветя, където се наблюдава огромно увеличение от 271% между 2014-2016 
• Отчита се и най-голям ръст при разходите за бижута – с 66% повече
САЩ • Обичат да харчат за храна, 44% от харчовете са за ресторанти, а това отбелязва най-големия ръст за всички региони от 2014 година – със 130% повече. 
• 90% от покупките се извършват лично
• Харченето за хотели/ мотели на Св. Валентин също отбелязва ръст от 57% през последните три години

Близкият изток

• По-голямата част от бюджета за Св. Валентин се предвижда за хотели/ мотели (43%), следвани от покупките на бижута (22%)
• Три четвърти от покупките (75%) се извършват лично
• Също се отбелязва ръст в продажбите на цветя – с 22% повече през последните три години