fbpx Бордо и Валенсия започнаха годината като европейски столици на интелигентния туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бордо и Валенсия започнаха годината като европейски столици на интелигентния туризъм

Бордо в Югозападна Франция и Валенсия в Източна Испания, които са победителите в конкурса на Европейския съюз за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2022 г. приеха официално своите хаштаг скулптури.

В надпреварата участваха общо 30 града от 16 държави, от които 7 бяха избрани за втори етап на конкурса, в който да представят своите кандидатури пред многочленно жури от представители на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“ на Европейската комисия, членове на Европейския парламент и експерти в областта на интелигентния туризъм. 

Бордо и Валенсия представиха забележителни постижения във всичките четири категории на състезанието – достъпност на градската среда за туристи (включително тези с увреждания), отговорно отношение към природата и екологията, наличие на полезни за туристите цифрови услуги, културно наследство и творчески потенциал. Освен с тях, те грабнаха журито с впечатляващите си програми от дейности, които възнамеряват да реализират през 2022 г., както и с притежавания от тях капацитет да бъдат модел за подражание от други европейски градове. 

Бордо се откроява с включването на целия град в интелигентни туристически практики и със стремежа си да приобщава местните общности в разработването на иновативни туристически стратегии за стимулиране на модернизацията на иначе традиционния град. В своя възприет подход Бордо поставя основен акцент върху развиване на стратегии за управление на участието, което позволява процес на участие отдолу нагоре и съвместно творчество, като по този начин овластява своите местни жители и посетителите. 

Валенсия посреща жители и посетители с девиза „умни в сърцето“, който отразява отношението на града към интелигентните туристически практики. Градът успешно включва концепции за устойчивост, достъпност, иновации и култура в своите цялостни стратегии и действия за интелигентен туризъм. Амбициозната програма на Валенсия със силен „европейски“ фокус ще повърне в града модел за следване като европейска столица на интелигентния туризъм за 2022 г. 

Мостът на Бордо

Конкурсът за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм се провежда ежегодно. Инициативата има за цел подобряването на профила на Европа като туристическа дестинация и утвърждаването на платформа за споделяне на най-добрите практики на европейските градове в областта на туризма.  

В шорт-листата на претендентите за Европейска столица на интелигентния туризъм‘2022 освен Бордо и Валенсия бяха включени Дъблин (Ирландия), Флоренция (Италия), Любляна (Словения), Палма (Испания) и Венеция (Италия).