fbpx Борим уморения вид с мезотерапия-релакс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Борим уморения вид с мезотерапия-релакс

Прах от лава, извлечен от биологично чист вулкан ще ни детоксикира и осигури вечна младост и дълголетие. Капсули за клетъчна регенерация чрез теломеразна активизация и крем, който замества филърите, age breaker капсули – това са само част от революционните антиейджинг таблетки, прахчета и мазила, които сна последен хит в Европа. Това стана ясно на наскоро провелия се в Берлин първи европейски конгрес по антиейджинг медицина, в който участваха страни като Швейцария, Англия, Германия, Франция, Австрия. “Всички тези продукти са пазара на ЕС, но са изключително елитарни там.” – разказва д-р Сияна Живкова, дермотолог от столичната Jewel skin clinic, която присъства на конгреса. Но дори и да има финансовата възможност, българинът е скептик по природа и едва ли ще последва тази нова мания, та дори и продуктите да са получили Нобелова награда, както всъщност говорят фактите.

У нас обаче директно от Германия идват няколко нови процедури, които със сигурност ще намерят своите последователи. Химичен пилинг на базата на TCA (трихлороцетна киселина) с визуален контрол на неутрализацията е разработен така че да осигури 80% повече комфорт и 20% повече ефективност от стария. “ТСА пилингът е създаден така, че да не причинява болка – с т.нар pain control, което позволява да бъде прилаган и върху пациенти, които са с чувствителна кожа. Освен това TCA има особено дълга история като ефективно средство за постигане на хистологично и клинично подобрение на кожата (ефект на подмладяването). “ – разяснява д-р Живкова.

Повече от половин век след откриването на мезотерапията, популярността й не спира да расте. Кои са на-новите? Мезотерапия – релакс с неомрежена хиалуронова киселина, биоревитализириащ комплекс и триолигопептиди замества ботолиновия токсин. Създадена за компенсация на хиперактивната мимика в областта на чело, долен клепач и нефертити шия – все много рискови за поставяне на ботолинов токсин. Най-новата мезотерапия лифтира отпусната и уморена кожа, възвръща свежестта на кожата и намалява порите. За най-деликатната зона около очите и нейните проблеми също се предлага решение. Мезотерапия със стягащ, уплътняващ и изсветляващ комплекс има многопосочно действие – намалява по-фините бръчки, редуцира подпухването, тъмните кръгове и следите от умора, бридава блясък и тонус на околочния контур. И двете мезотерапии могат да се прилагат без ограничение във възрастта.

Новите прецизни инжекционни техники и инжектори ще улеснят работата на специалистите и няма да причиняват болка. “Революционна спринцовка с прецизно дозиране на всяка единица ботолинов токсин е разработена така, че да няма загуба на продукт и да няма дискомфорт за пациента. Спринцовките се прилагат вече в ЕС, съвсем скоро с тях ще се работи и у нас.” – споделя дерматологът д-р Живкова.

“Сертификацията на продуктите и изрядното приложение на протоколите бе основен акцент на конкреса в Берлин. Изрично се коментира и темата за черния пазар и за съществуването на сайтове за продукти за домашна упортреба, които крият рискове за здравето.” – допълва д-р Живкова. Подобни продукти се намират и у нас, като идват главно от Китай, Индия и Пакистан. Причината да се разпространяват е именно ниската им цена.

По време на конгреса беше отделено внимание и за риска от страничните ефекти на продуктите. “До този момент винаги се е говорило за ботулиновият токсин като високорисков продукт и на заден план се коментирали страничните ефекти от поставянето на филъри. Оказва се, че както при филърите с лицензирана хиалуронова киселина, така и при силикона и други гелове, които се използваха в близкото минало, се наблюдават странични ефекти, но след години.” – коментира д-р Живкова. Причината за това може да бъде недостатъчната абсорбция или засягането на тъкани и структури на кожата с трайни последствия, както и транзлация на продукта след неправомерно приложение на лазерни процедури върху резурбируеми или нерезурбируеми филъри.

Конгресът в Берлин поставя на дневен ред и същността на антиейджинг медицината. Да умреш с деменция и без бръчки? Това ли действително е идеята? Естествено, че не. Смисълът на най-новият клон от медицината е в лайфстайла, който се превръща вече в религия – да живееш, храниш и мислиш здравословно. Това обяснява и присъствието на конгреса на експерти по генетика, ендокринологична хормоно-терапия, неврология, гериатрия, анатомия и хранене, което го прави интердисциплинарен.