Новото летище в Истанбул се очаква да обслужва 200 млн. пътници годишно

 

С откриването на новото летище в Истанбул започва нова ера в турската авиация. Освен най-големия такъв международен център в света, то ще бъде и дом на националния превозвач и ще установи Истанбул като глобален авиационен и туристически хъб. Благодарение на стратегическото си местоположение между Изтока и Запада, новото летище разкрива голям потенциал, като след окончателното си завършване то ще може да обслужва 200 милиона пътници годишно.

Дългоочакваното откриване съвпада с 95-ата годишнина от основаването на Република Турция, а самото летище бе наречено „Летище Истанбул“ на специалната церемония, официално открита от президента на Република Турция, Реджеп Тайип Ердоган. Пътниците на първите полети на Turkish Airlines до новото летище, което бе отворено на 29-и специално за церемонията, получиха сувенирни билети.

По план на 31 декември всички операции ще се преместят от летище Ататюрк в Истанбул, след което полетите ще се изпълняват от новото летище в Истанбул.
Мегапроектът ще бъде реализиран в четири фази, като финалната ще бъде завършена през 2028 г. Летището ще се простира на площ от 76,5 км2, ще разполага с 6 писти, 4 терминала, 233 паркинг места за самолети, над 500 гишета за проверка, 225 000 служители и капацитет да обслужва до 200 милиона пътници годишно.

При пълното завършване на глобалния хъб той ще включва още офиси, жилищни комплекси, хотели, здравен център, културни и художествени сгради, търговски център, дизайнерски аутлети, конгресен ЕКСПО център и зали за срещи и обучения.

На официалната церемония по откриването Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines, коментира: „С преместването на Turkish Airlines в новия ни дом на летище Истанбул, започва вълнуващ нов етап за нас. Новият център на превозвача играе важна роля в бъдещата стратегия за развитие на авиокомпанията и ще предложи безкомпромисно преживяване както на международните, така и на местните ни пътници.“
 

Facebook comments