fbpx Пролетен винен букет от родните лозя, който ще ви омае | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пролетен винен букет от родните лозя, който ще ви омае

Пролетен винен букет от родните лозя, който ще ви омае

 

Идва най-хубавият месец в годината – месец май. Дори и в тези необичайни времена, нищо не е в състояние да помрачи радостта ни от хубавото време, от уханията на разцъфналите люляци и от лазурното пролетно небе.

И както е казал поетът – „Пролетта е неизбежна!“

Виното е неизменна част от празниците, които предстоят, затова направих своя личен подбор на 5 вина, които горещо ви препоръчвам и които може да намерите и поръчате в онлайн платформите на съответните изби. Заредени с хубаво настроение, хубаво вино и вкусна празнична трапеза, карантината и изолацията се понасят по-лесно!

 

Да започнем с един сорт, който отново набира популярност след умората в последните години. Негово Величество Шардонето!

GREUS Шардоне на винарска изба ТОХУН. Технологът на избата Даниела Стаматова е един от водещите технолози в България, а вината й се отличават със свежест и елегантност. С 30 годишния си опит като технолог, Даниела прави чудеса с вината от Поморие, като във всяко едно от тях, освен уменията й, се отразяват и спецификите на тероара. И въпреки любовта й към винификация на червените вина, аз смело мога да кажа, че Дани прави едни от най-добрите бели вина. Фино и елегантно, с дъх на праскова и мед, GREUS Шардоне би подхождало много добре за свежи салати и леки предястия.

Може да го поръчате от https://www.facebook.com/BottleshockBulgaria/

 

За любителите на Совиньон блан (а те са много и аз лично съм един от тях), искам да препоръчам един много добър представител на този сорт на една от емблематичните изби в България -  ЕЙНДЖЪЛ’С ЕСТЕЙТ, намираща се до Нова Загора. Виното е DENEB Совиньон блан, което завладява още с аромата, който избухва в чашата – свежи тревисти аромати, грейпфрут, екзотични плодове. Сочно на вкус, с приятна минералност  - сигурна съм, че ще намери много нови почитатели!

Съчетайте го с пролетни салати и морски дарове и му се насладете!

Може да го поръчате директно от сайта на избата: https://www.angelsestatebg.com/bg/vshchki-vina/deneb-sauvignon-blanc

 

Следобедните срещи (сега виртуално) са на особена почит от по-добрата половина на човечеството (това е в рамките на шегата). Срещите с приятелки на сладка раздумка са част от живота на всяка жена, независимо от възрастта. Тези срещи ни уравновесяват, зареждат, планираме различни неща, разтоварват ни и въобще си прекарваме разкошно.
Какъв по-добър комплимент за тези срещи от едно розе, още повече и ако носи името LA VIE EN ROSE!
Технолозите на КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ са сътворили елегантно  и стилно вино от сорта Гренаш, който намира чудесна почва в България, както на юг така и на север, което ще видим и по-късно.

Аз лично бих се възползвала от сезона на ягодите, за да ги съчетая с деликатния вкус на виното. Дали във вид на лек десерт или поднесени със сметана, мисля, че удоволствието ще е пълно!

А вие може да го закупите директно от : https://winebooking.bg/shop/la-vie-en-rose-grenache/

 

Може би е време да пристъпим и към същинската част на гергьовската ни трапеза - крехкото и сочно агнешко. Каква по-добра комбинация от също толкова сочно и плодово вино, което хармонично обединява в себе си характерът не на един , а на цели четири сорта (Гренаш, Сира, Сензо и Мурведър)! И за да се случват нещата около трапезата лежерно, създателите на този нов за България винен проект са кръстили първото си вино EASY, а самите те са се назовали с атрактивното име “Веселите винари”. Още по-голяма е изненадата ми, че лозето с характерните за Рона сортове, е в Северозападна България, близо до Враца. Свежо, пивко, много сочно – идеалният спътник за агнешки кулинарни вълшебства!

Може да го поръчате от: https://www.facebook.com/garafa.wine.shop/

 

Ще завършва с новото си откритие за тази пролет, към което признавам си имам слабост – десертният шедьовър MARTA 2015 на изба БРАТАНОВ.

Избата беше първата, която започна работа със сорта Тамянка, от чийто сорт е и последното им попълнение - Marta Tamianka Late Harvest 2015.

Радвам се, че в България има вино, което се доближава до световните винени шедьоври на вината Sauternes, благодарение на техноложката на избата Мария Стоева и което аз лично бих съчетала със зрели сирена (така обикновено завършват обяда или вечерята в Бордо) или с десерт, в който преобладават сметана и ядки.

Детайли за самото вино може да прочетете на сайта на Сдружението Южен Сакар, откъдето може да си го закупите и да му се насладите. Бутилките са малко и горещо препоръчвам да се възползвате и да обогатите частните си колекции с този еликсир!

Линк към виното: https://sakarwine.com/bg-product-details-92.html?fbclid=IwAR1sCeH7p8VQplaCwN5ZwpS5Dl1Q--vuYCfUB_BmNRMIadyk3zOeNmygBhA

В очакване на истинска среща на живо с всички вас, почитатели на хубавото българско вино, ви казвам НАЗДРАВЕ и до скоро!

 

Специални благодарностни и на четириногия красавец Бенджи, който с жив интерес наблюдаваше нашата пролетна фотосесия и със сигурност ще е отлична компания, докато вие отпивате чаша ароматно българско вино!

снимки: авторът

Facebook коментари