fbpx Нови сортове вина за първи път в надпреварата за Златен ритон 2023 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нови сортове вина за първи път в надпреварата за Златен ритон 2023

Нови сортове вина за първи път се съревновават за престижната награда „Златен ритон“ от „Винария 2023“. В международните дегустации на вина и спиртни напитки участват проби от България, Германия, Сърбия и Турция.

За първи път журито в конкурса дегустира вино от сорта Нариндже. Той е най-разпространеният сорт бяло грозде в Турция. Основните лозови масиви са позиционирани в региона на малайзийския град Токат, който се намира на 50 км от Черно море. „Виното от Нариндже е приятно, плътно, с цитрусов аромат и флорални тонове“, коментира носителят на приза „Енолог на 2022 година“ инж. Димитър Димов. Той допълни, че освен вино от този сорт се произвеждат листа за лозови сарми, които се консервират и са изключително популярни сред южните ни съседи.

За първи път сред претендентите за медали на „Винария 2023“ са представени и проби на вина от Керацуда и различни видове Мискет.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по 5-балната точкова система. В три групи са обособени пенливи, ликьорни вина и вермути, а гроздовите и джиброви ракии – в подгрупи според възрастта и сорта. В три категория според възрастта са отделени винените брендита, а в самостоятелна – други  спиртни напитки. „За да се присъди „Златен ритон“ виното трябва да има оценка над 87 точки. Такава е границата и за златни медали. За сребърни отличия дегустационните комисии трябва да са дали между 84 и 87 точки. Спазва се изискването, според което отличените с призове вина да бъдат до 30% от представените във всяка група проби“, посочи председателят на една от комисиите доц. д-р Христо Спасов, който е заместник-ректор на УХТ – Пловдив.

„Благодаря на всички, че възраждаме добра инициатива, с която да работим заедно за развитието на българското винарство“, каза в обръщението си към членовете на дегустационните комисии председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

14 топ уайнмейкъри оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. 

След няколкогодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2023“, който е най-старият и авторитетен енофорум не само в страната, но и в Югоизточна Европа. Посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират отличените вина на щанд в 7-ма палата на панаирния комплекс в Пловдив.