fbpx Неделни занимания: Време е да си направим сироп от бъз | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Неделни занимания: Време е да си направим сироп от бъз

Края на месец май и началото на юни е времето, когато сами много лесно и бързо можем да си приготвим освежаваща домашна лимонада от нежните цветчета на дървесния бъз или свирчовина, както е известен. Той е най-често срещаният вид в България. Цъфти през пролетта през месеците Май и Юни. Дървесният бъз расте на дървета на височина от 2 до 6 м., а съцветията са бели и големи.

Сиропът от бъз освен, че е вкусен има и стимулиращ ефект върху имунната система. Подходящ е за всички възрасти и специално за изтощени хора след тежко боледуване.

Ето и рецепта за сироп от цветове на дървесен бъз:

5 л вода

3 бр. големи лимони

1 пакетчета лимонтузу

10 броя съцветия дървесен бъз

1 кг захар

Съцветията се оставят за около час на сухо, за да излязат от тях буболечки и мушици. Лимоните се измиват много добре. В голям съд се налива водата и в нея се потапят цветовете.Посипват се със захарта и се разбърква.

Лимоните се нарязват на кубчета и се прибавят в съда с водата. Добавя се и лимонтузуто. Съдът се похлупва и сместа престоява 30 ч., като за това време се разбъркава се няколко пъти. Накрая цветчетата и лимоните се изваждат от сместа.

Готовият бъзов сироп се прецежда през тензух и се пълни в стъклени бутилки.  Съхранява се на хладно и тъмно.

Сиропът се поднася с няколко резенчета лимон и кубчета лед, като може и листа мента. Лимонадата става много добра и ако се разреди с газирана вода.