fbpx Няма само ОК! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Няма само ОК!

Някъде бях чел, че 87% от бизнес комуникацията минава през мейли. Поради тази причина качеството на нашите мейли определя до голяма степен и качеството на нашия бизнес, а също така и неговото развитие. Всяко едно поколение използва мейлите по различен начин в своето ежедневие и съответно стиковката е изключително важна.

Ние, типчетата от поколение Х, сме прагматици и с кратките мейли от сорта на - „ОК, действаме!“ смятаме, че сме напълно ясни, но дали е така? Ние го правим, за да не си губим времето и времето на другите, защото според нас, колкото е по-кратко, толкова е по- категорично и ясно. Тази наша краткост определено обаче не е ОК за Y и Z, които са основни играчи в корпоративната игра, те очакват много повече.

На поколение Х му напиши „действаме“ и той е доволен, защото си действа както той са знае. Даже така му е по-добре - никой не му задава тон в живота и наклон. Но Y иска много повече, иска да знае WHY - защо го правим, как го правим, кога го правим и за колко време. Поне това му е нужно, за да тръгне да го прави. На Z му трябва и видео инструкция за част от процеса и ясно да се каже къде е купона в цялото това нещо, което ще се прави.

Дигиталната комуникация завари тотално неподготвени нас,  Х-овете. Голяма част от Бумърите кардинално отсвириха нещата и си назначиха асистенти да се занимават с този не особено приятен начин на комуникация. Някои въвлякоха приемниците си в бизнеса. Основният проблем с дигиталната комуникация за поколението Х и дори част от Y, да не говорим за Бумърите е, че я смятат за „осакатена работа“. За Z и Алфа тя е норма и предпочитан начин за комуникация, който в редица случаи започва да става и единствен, което нас, останалите, направо ни влудява.

Представете си разликата в обясненията към девойка на Сирано дьо Бержерак и бек във врачанска дискотека през 1996 г. Такава ще е разликата в дигиталната комуникация между Х, Y, Z поколенията и стандарта се задава от Z, колкото и да ни е тъжно.

Основната пропаст в дигиталната комуникация между поколенията е в емоционалността на комуникацията, в усещането на разбираемост и признатост на приноса. Когато Х сложи сърце в мейл това е почти свалка, за Y е малко над палец, за Z е норма. Палецът за Z, независимо, че е вдигнат нагоре, се приема, както в Римската империя палец надолу - почти смърт. Палеца за Z е формалност, студеност, липса на разбиране, даже частично отхвърляне. Палеца за Z е каквото е за Y отговор на мейл от 8 реда с едно - ОК действай.

Z има различни цветове сърца - от черно през сиво и розово до червено, и всяко има своя нюанс на емоция. Символиката е много важна за Z, помнете това.

Друг съществен момент е да изтрием половите предразсъдъци, но да бъдем много по-внимателни в комуникацията със служители от другия пол. Не забравяйте, че всичко, което напишете може да се използва в съда или пред мениджмънта на компанията, докато това, което кажете, може да мине метър.

Компенсирането на невербалната комуникация в дигиталния свят става със символна и вербална под формата на гласови съобщения. В дигиталната комуникация тежестта на написаното е над гласовите съобщения, запомнете това Х-ове!