fbpx SEO оптимизация или как да накараме сайтът ви да работи за вас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

SEO оптимизация или как да накараме сайтът ви да работи за вас

SEO оптимизация или как да накараме сайтът ви да работи за вас

В днешните трудни икономически условия основните усилия на маркетинг мениджърите и уеб специалистите са насочени към привличане на силно таргетирани посетители към бизнес сайта на компанията. Силно присъствие в резултатите на популярните търсещи машини като Google и Yahoo е името на играта, а оптимизацията за търсачки (search engine optimization - SEO) е именно ключът към това. Дали пък не е маркетинг за търсещите машини (Search Engine Marketing - SEM) и каква точно е разликата между двата термина? Макар че тези две понятия често се използват като взаимно заменяеми, SEO и SEM са твърде различни форми на интернет маркетинг както по отношение на използваните методики и технологии, така и на заложените бизнес цели.

Оптимизация за търсещите машини (SEO)

SEO е процес на оптимизиране на уебсайт за постигане на възможно най-добри позиции в резултатите при търсене в търсещи машини (Google, Yahoo и Bing) на таргетирани изрази. При този метод основна роля имат ключовите думи и изрази за сайта - продукти, услуги или друга предлагана информация - както и създаване на препратки от други уебсайтове към определени важни страници на сайта (най-често страниците за същите таргетирани думи и изрази). Действията по SEO могат да бъдат класифицирани като два основни вида - действия върху структурата, програмния код и съдържанието на сайта (On-page SEO) и действия за популяризиране на сайта чрез препратки от други сайтове като бизнес и локални директории, блогове, форуми или социални мрежи (Off-page SEO). Ако примерен бизнес сайт се отнася за отдаване под наем на сървъри за клиенти с големи сайтове и натоварен трафик към тези сайтове, то сред таргетираните ключови изрази за вероятно ще присъстват термини като "самостоятелни сървъри" или "самостоятелен хостинг". По отношение на популяризирането на сайта за тези изрази, това означава препратки от други места в интернет (сайтове, блогове, социални мрежи или пък форуми) именно с тези таргетирани фрази. Тази методика е изключително ефективна, тъй като създава информация за съдържанието на сайта, която роботите на търсещите машини търсят и индексират, а впоследствие търсачките сервират в резултатите си. Златното правило в SEO е съвсем просто - релевантност на таргетираните ключови изрази и външните препратки с актуалното съдържание на сайта. Затова за сайт, продаващ софтуерни продукти би било безсмислено да таргетира термин като компютри, както и да изисква външни препратки от сайт за аудио техника.

По-високи цели чрез маркетинг за търсещите машини (SEM)

Маркетинг на търсачките (SEM) е комплексна методика за изследване и прилагане на различни техники за максимална видимост на сайта в търсещите машини. Това може да звучи подобно на SEO, но всъщност има големи разлики. Маркетинг за търсачките (SEM) включва комбинация от тактики като платена реклама (Pay-per-click), платено включване (като в Yahoo директория), маркетинг за определени ключови страници (landing page) и разбира се SEO, което е неделима част от общия маркетинг микс. Целта на SEM е не само увеличена видимост и обхват в търсачките, но и привличане на прецизно таргетирани посетители със силен интерес към продуктите или услугите, предлагани от сайта. Уместен практически пример е сравнението със старите форми на реклама като печатна реклама, радио и телевизия или пък билборд. При интернет рекламата тези канали са платена реклама (Pay-per-click), платено включване, социална медиа и SEO. Всяка една от тези форми на интернет реклама има своите предимства и недостатъци, но прилагането на всички заедно в единния маркетинг микс може драстично да увеличи обхвата на кампанията и да достигне огромен брой потенциални клиенти.

Разходи за SEO и SEM

По данни на SEMPO, световната професионална организация за реклама в търсещите машини, общите разходи за реклама в търсачките само в САЩ за 2008 г. са достигнали 14,3 млрд. долара (с прогноза да достигне 23, от които 1,3 милиарда за SEО).
Поверяването на бизнес сайт на уеб дизайнер без елементарни познания за начина, по който работят търсещите машини, е първата и най-голяма грешка. Дали този бизнес ще се нуждае от SEO веднага или след година, но със сигурност ще има нужда рано или късно.
Безспорно оптимален вариант за всеки сайт е случаят, при който двата модела (SEO и PPC) работят заедно. При пускането на нов сайт е удачно да се започне с PPC реклама, като по този начин освен така нужния трафик се събира ценна информация от посетителите (как достигат до сайта, на какво рекламно послание реагират и какви действия извършват). След като резултатите от SEO действията започнат да стават видими и сайтът започне да получава трафик от органичните резултати при търсене, добро решение е да се намали бюджета за термините, за които вече имат позиции.

Какво точно включва SEO?


Оптимизация за търсачките (SEO) е технологията за подобряване на 3 важни аспекта за всеки сайт за постигане на високи позиции на тергетираните ключови термини - достъпност, релевантност и популярност на сайта.
Достъпност - могат ли роботите на търсещите машини да се придвижват в навигацията на сайта, да достигнат всички важни страници и да индексират съдържанието им? Без да бъде индекирана една страница, тя остава невидима както за роботите, така и за потребителите.
Релевантност - до каква степен страниците на сайта се отнасят и са релевантни на това, което потенциалните клиенти търсят в Google/Yahoo/Bing?
Популярност - намират ли посетителите на сайта съдържанието му интересно/полезно и слагат ли препратки към него от други сайтове?

 

Facebook коментари