fbpx Как Пинк Флойд излекува страха ми от публични изяви | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как Пинк Флойд излекува страха ми от публични изяви

Нека споделя една тайна – аз съм тежък ИНТРОВЕРТ. „Ама как?“, ще попитат тези, които са били на мои презентации, лекции или обучение? Дори съм чувал зад гърба си: „Доста приказлив е…“. При моите публични изяви аз разказвам истории, примери, даже по някой виц от време навреме. Въобще имам имидж на доста комуникативен тип.

Но истината е, че на първата ми публична изява бях тъй обзет от СТРАХ, че сбърках името (не своето, за щастие) на компанията, в която работя(!) и като цяло бях олицетворение на заекващ от смущение и нервност човек, едва държащ се на краката си от притеснение пред публиката.

Изминаха години оттогава и вече смело заявявам: „Излекувах страха от публични изяви!“ с помощта на Пинк Флойд. Ето как:

Сигурно няма човек на Земята, който да не е слушал песента на Пинк Флойд „Още една ТУХЛА В СТЕНАТА/Another Brick In the Wall, pt 2“. Песента е почти като психо сеанс и съвет за преодоляване на бариери (тухли), които погрешното образование и среда натрупат, и пречат за успешна комуникация и социални изяви. След многократно слушане, открих кои тухли да съборя, за да успея в презентациите и говоренето пред публика.

Първата голяма тухла в стената на кошмара на интроверта е да не забрави какво трябва да каже. Пинк сигурно ще обвини даскалицата, която ви е изправяла пред класа да казвате наизуст стихотворения от прогимназиалния курс.

Е, добре, махнете тази тухла от стената! При публичното говорене се очаква да знаете по темата, а не да декламирате ред по ред и клетка по клетка екселските таблици, които сте подготвили да покажете (дано наистина не презентирате върху екселски таблици!)

-  Втората тухла е притеснението, че сте недостатъчно креативни. Гледате как някакви „раздвижени“ презентатори подскачат пред развеселената публика и си мислите, че това е креативност. Иска ви се да станете и вие такива. Недейте! Разберете, че публиката се смее на тях и си мисли: „Добре, че аз не се излагам като този отпред!“

Вместо да се мъчите да конкурирате клоуните, разрушете тухлата като използвате новите технологии (аутокю – ето това е креативно!), включите някой онлайн тест, видео в youtube или анкета и ще бъдете не само креативни, но и иновативни!

- Третата тухла е, че някой „многознайко“ или още по-лошо, „гадняр“, ще ви зададе труден или подъл въпрос, на който не можете да отговорите. Тази тухла лесно ще съборите като подготвите отговори на очаквани и чести въпроси – все пак вие сте експерт по темата (не за тухлите). Заяждането, обаче, изисква „мазачески“ умения. Можете лесно (и малко манипулативно) да „замажете“ заядливеца с предложение да му/й отговорите след изявата, защото в момента ще отнеме време и не искате да бавите останалата част от публиката. Бъдете сигурни, че заядливецът пръв се изнизва от залата в края – той/тя не се интересува от отговор, а иска да блесне пред другите. Защо да остава, ако няма пред кой да се покаже?

Сещате ли се за още „тухли“ пречещи на интересната и полезна презентация, която едновременно вдъхновява и ни учи да бъдем по-добри?

Моля оставете Вашия коментар и очаквайте РАЗРУШАВАНЕ НА ОЩЕ „ТУХЛИ“ в следваща статия по темата.