fbpx Не чакайте друг да гради мрежата ви от контакти! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Не чакайте друг да гради мрежата ви от контакти!

Миналата седмица бях на едно прекрасно събитие - Дамски форум "Скорост '24", което се организира от списанието, което четете в момента. Още след като влязох, се срещнах с една дама и нейния съпруг, които са собственици на компания, която е мой клиент от няколко години. Зарадвахме се един на друг и си поговорихме. 
Преди няколко дни бях на посещение в офиса на друг мой клиент, където управителката и собственичката също е дама. Отдавна искам да ги запозная, защото техните бизнеси се допълват и имайки предвид, че до известна степен ги познавам и като хора, смятам, че ще си допаднат и като партньори и могат да работят добре заедно. 

Едната дама закъсня, появи се едва след като форумът беше започнал и не успях да ги запозная преди това. Но какво беше учудването ми, когато в един момент се обърнах и те двете седяха една до друга - без да се познават, без да знаят кой седи до тях и че всъщност отдавна искат да се запознаят, защото и на двете съм говорил за другата. Много се зарадвах. Казах си – ето, само да свърши първият модул и готово! В почивката в първия момент се заговорих с една от дамите панелистки и не успях да се обърна веднага. Бях наистина разочарован, когато по-късно разбрах, че едната от двете "съседки" междувременно си е тръгнала… (както може да се досетите не са дамите от снимката горе, въпреки, че тя е от събитието - дамите на нея са адв. Биляна Тончева и Евелина Макрис, собственик на известна счетоводна компания).

Този нелеп случай остана в съзнанието ми до края на дъждовния и мрачен ден. Мислех си колко често възможностите буквално седят до нас и ние ги пропускаме, заковали поглед в телефона си или просто от това пусто неудобство да заговорим с този до нас.

Неведнъж са ми казвали: "Г-н Гетов, Вие сте си нахален по рождение, можете да отидете и да се запознаете, да звъннете на когото и да било, но ние не сме като Вас."

Първо да кажа, че не съм "нахален" по рождение. Самонаправих се такъв, научих се да се запознавам с всеки, на всякакви места, включително със съседи в асансьора на офис сградата и да ги поканя на делова среща, да отида при някой да подам визитка и да изкажа своите адмирации от неговата презентация или просто така, защото са ни се засекли погледите и сме се усмихнали един на друг. Възможности има навсякъде и не е въпрос да ги разпознаваме. Много отдавна съм се убедил, че няма как да знаеш от коя дупка ще изскочи заека и да седиш дълго време пред перспективни "хралупи" няма смисъл. Моето вярване е, че навсякъде може да се запознаеш с интересни хора, от които има какво да научиш и да си вземеш, а също така и да дадеш. Бизнес форумите са затова - да се запознаеш с нови хора и освен размяната на контакти, след това да продължиш с индивидуална среща. За мен лично, лице в лице е единственият добър вариант, но да кажем, че дори и в Zoom също е възможност.

Но да се върнем в уютната зала, където след като споделих за разминаването с останалата дама в залата, тя се учуди и каза – "Наистина ли сме седели една до друга? Виждала съм ги със съпруга си на няколко събития и съм искала да се запознаем, изглеждат много приятни хора".

Ежедневието ни е изпълнено с възможности и единственият начин да разберем накъде водят те, е да отворим съответната врата, без да чакаме някой да ни я отвори. Същото е в социалните мрежи - ако чакаме да ни поканят да сме приятели във Facebook, LinkedIn и Instagram, не е никак малък шансът списъкът с приятели да не е точно нашият и вътре да не са хора, които са интересни за нас, а такива, на които ние сме интересни. В редица случаи разликата между двете групи е значителна.

Ако седим и чакаме, рискуваме да сме като девойка на бал, представена за пръв път в обществото, която си мечтае да я покани някой от офицерите с блестящи еполети и дръзки погледи. Накрая обаче се приближава леко пухкавият и отегчителен син от съседното имение, който е досадно влюбен в нея.

Не оставяйте другите да градят вашата мрежа от контакти. Това е ваша работа, както и вашият личен бранд. Затова е личен, защото го изграждате вие, а не някой късен милиениъл, дигитален контент криейтор или нещо подобно.