fbpx "...нищо не казахте за поколението Алфа?" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

"...нищо не казахте за поколението Алфа?"

В няколко от последните обучения, след края на презентацията идват при мен участници и споделят: "Жалко, че не казахте нищо за поколение Алфа." 

Поколението Алфа е от 2016-та насам и след две-три години ще предаде титлата на най-младото поколение - следващото Бета. Но да се върнем на алфите и на това как те биват възпитавани и отглеждани от доминиращото в социален план поколение Y, или известно още като Милениали.

Скоро минавах по централната улица Солун в квартал Борово, където се намират две галерии една до друга. Макар и да носят едно и също име, те нямат нищо общо и не се конкурират по никакъв начин. Едната е ателие на майстори на стъклописа и излага много интересни пластики и картини. Аз самият съм си купувал няколко неща от там - както за подаръци, така и за собствената си колекция. Другата галерия е ориентирана към съвсем различна аудитория, предлага масовост на произведенията, подаръчни предмети и всякакви интересни ненужности, които по-късно се превръщат в събирачи на прах. В тази галерия се провеждат и курсове по рисуване за деца, а също така се организират рождени дни, на които децата рисуват заедно. Без да осъзнавам как, в главата ми избухна гейзер от мисли за това как празнуваха и организираха нашите рождени дни и какви са рождените дни на тези деца сега.

Без да претендирам за научна задълбоченост или пълно познаване на материята относно възпитанието на деца, според мен съществуват две противоположни сили - тренд и антитренд във възпитанието.

- Мене ме възпитавали по този начин и аз ще възпитавам децата си по същия начин, защото на мен какво ми пука, аз съм станал човек и те ще станат човеци по същия начин?
- Мене ме възпитавали по този начин и никога няма да причиня на децата си същото.

В предишните поколения имаше и други две разбирания:

- Не искам децата ми да се трепят така, както ние сме се трепали за къшея хляб.
- Няма да им дам всичко готово, защото децата ми ще бъдат разлигавени и няма да бъдат готови за суровия живот.

Във възпитанието на родителите винаги се борят тези две сили и се преплитат и при възпитанието и формирането на различните поколения, те се проявяват по различен начин с различна сила и съответно миксът между тях е различен.

Но да се върнем на Алфите, какви са те и как ги възпитават Y-ците.

Това е поколението, което получава всичко, което не са могли да получат техните родители като деца, детското развитие - школи, кръжоци и извънкласни занимания. През тяхното детство, вече в началото на демокрацията, те се разпаднаха като пясъчен замък, отнесен от прилива. Тази необходимост за ранно развитие, липсващо на Милениалите, се връща към Алфите като ураган. Техните рождени дни са с рисуване, техните родители се стремят да започнат развитието на детето още от втората седмица след раждането им, което за нас Х-овете е нещо непонятно, но нас кой ли ни пита. Алфите са Но ако се върнем на двете галерии, тази с детските рождени дни е много по-адекватна спрямо бъдещите поколения дейност и в известен смисъл по-устойчива като бизнес от другата с тежкото и елитарно изкуство.

Това е положението и няма значение, че аз се радвам повече на втората.подкрепени от своите родители във всяко едно начинание, свързано с развитието им като личности. Поколението, което в момента расте и формира своите ценности, няма да има нищо общо със Z, който е възпитаван от Х-ове, най-вече на принципа „аз няма да причиня на децата си това, което на мен са ми причинили“. Различията между Х и Y ще бледнеят в сравнение с това, какви ще са различията между Z и Алфа.