fbpx Skoda SCALA ни заведе до приказните острови на Хърватска | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Втора част

Skoda SCALA ни заведе до приказните острови на Хърватска

 

Какво по-голямо удоволствие от това да обикаляш сред огърлица от острови, разпръснати като приказни перли сред Адриатическо море? Да, това е Далмация, онази приказна част на Хърватска, която омайва с почти 1800-те си рифове, островчета и по-големи острови. С всяка изминала година Хърватия отваря все по-широко врати за стотиците хиляди туристи буквално от цял свят. И след като вече ви разходихме из уюта и романтиката на старинен Сплит, е време да потеглим към открито море. Из този приказен архипелаг в сърцето на Европа ни разхожда най-новия модел на Skoda - компактният SCALA. Той е изцяло нов автомобил, заемащ място между Fabia и Octavia в моделното съзвездие на чешкият производител. 

 

Паркираме синия автомобил на пристана, докато се качим на ферибота, за да отплуваме към островите. Наслаждаваме се облаците от картините на художника "Небе", които се оглеждат в елегантното тяло на SCALA. Дебют на европейския пазар прави изписването на марката с големи удебелени букви на цялата задната врата, вместо познатото лого. Самото име на модела остава острани вляво. Така ще бъдат индикирани и всички бъдещи модели на чехите. 

Остров Хвар – далматинската Ривиера

 

Това лято в личната си колекции от приказни места може да добавите още едно - хърватския остров Хвар, който е епицентър на далматинската туристическа индустрия. Различни туристически издания го класират като един от 10-те най-красиви острови на Земята и ние даваме също вот в тази класация. Островът е дълъг 65 км и широк едва 15, а крайбрежието му е като най-фината дантела на хърватските баби. „Е, може ли да е толкова красиво?!” Това ще е първата ви реплика, когато видите гледката от пътническия ферибот или морското такси, които най-лесно се вземат от Сплит, за да доплувате то този екзотичен остров.

По десетките заливчета са разхвърляни малки селца и китни ресторантчета, като райски кът, определен за богоизбрани. А защо да не сте и вие сред тях? Тук летният сезон започва от края на април и продължава до края на октомври, а през зимата температурите не падат под 9 градуса. Това е островът, огряван от най-много слънце. Оновният град също носи името Хвар и в него се намира най-старият в Европа обществен театър, построен през 1612 г. През активния сезон това парченце земя, което има около 3000 местни жители, всекидневно приема на 30 хиляди посетители. Удоволствие е да се изпие истинско еспресо в някое от уютните кафенета с изглед към пристанището и целия залив. 

 

Следобед може да се разходите из местния пазар, като непременно трябва да си купите най-ароматната лавандула на света, защото тя расте по целия остров, а местните я предлагат в малки платнени торбички - така ще пренесете островното ухание и в своя дом. Ние ще напълним багажника на нашата Scala с ароматни вина, подправки, задължително фина морска сол, както и още сума сувенири. Има достатъчно място. 

 

Вечер е празник за душата и вкусовете в някой от малките ресторанти. Далматите са хора с широки души ще ви посрещнат с усмивка – знаят как да ви накарат да усетите поезията на морската храна. Приели навиците на съседна Италия, за тях с пълна сила важи определението Dolce fer’niente (сладко правене на нищо). Няма как да пропуснете морските дарове и риби, овкусени с розмарин и риган. Полейте с виното, което се произвежда на острова, защото това е един от двата най-известни винарски района Хърватия. Цените са като в съседна Гърция. Към полунощ баровете отварят врати за всички поколения гости. Въпросът е кой стил музика ще изберете?

 

Имайте предвид, че през юли и август на о. Хвар буквално гъмжи от туристи, почти няма игла къде да хвърлите, да не говорим за плажна кърпа. Всъщност, ако очаквате пясъчни плажове – забравете. Водите са кристално изумрудени, но именно, защото плажовете са каменни и скалисти. И внимание – точно около скалите може да се натъкнете на морски таралежи, а да се убодете на тях, е доста неприятно. Все пак недалеч от входа на пристанището, се намира Паклени Отоци – верига от цели 20 малки островчета, които изобилстват истински пясъчни плажове с фин пясък и ресторанти, предлагащи морски дарове на скара. От града може да вземете лодка или морско такси, което да ви отведе до желания остров. 

 

След като се забавлявате и гмуркате и почивате под сенките на борови дървета (Паклени е вид борова смола) задължително трябва да опитате морската храна в капанчетата и най-вече вкусната сепия, която пекат на жар. Когато слънцето почне да захожда, е време да се приберете на големия остров, освен ако не ви нощува по-открито небе и да се впуснете в светлините на бурния нощен живот.

Трогир - Остов като змийска глава

 

В близост до Сплит, по уникален начин е разположен град Трогир, който е един от известните курорти в Хърватска и също е включен в листата на ЮНЕСКО за културно-историческо наследство. Заобиколен от водите на Адриатика, той разположен на остров, чиято форма напомня змийска глава. Представлява екзотичен лабиринт от тесни улички и романтични кътчета с многобройни църквици. Романо-готическата катедрала „Свети Лаврентий” е уникална с прекрасния си портал, признат за един от най-красивите в Хърватска. Множество са останките от градските стени, пазели някога от нашественици и морски бури. Променадата с красивите палми, закотвените кораби на Бялата флота пристанището предлага отлични условия. Оттук може да потеглите към островите

 

На яхта

 

В Хърватска възможностите за акостиране са многобройни - на разположение са 16 000 места във водата и 5500 на сушата. Дори и претенциозните собственици на белите красавици трудно ще открият недостатъци. Е, ако яхтата ви е 30 м, ще трябва предварително да се информирате къде може да акостирате. Много от марините развяват и престижния син флаг Bandiera Blu, който гарантира чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища. Съвсем ориентировъчно през май например, цената за катамаран за 7 дни е около 4300 евро, за ветроходна яхта 1900 евро. Като на борда могат да се качат до 8 души. 

 

Е, на борда на Scala четирима души ще се чувстват съвсем комфортно. Седалките са удобни и ергономични, а спортните в ниво Dinamic обхващат много добре тялото.  Може да се избира между няколко цвята на тапицерията, която е от мекият микрофибърен материал Suedia и декорация, които се допълват подходящо вътрешното осветление, предлагащо два амбиентни цвята засега - бяло и червено, по-късно ще е наличен и меден цвят. Приятната атмосфера през зимата се допълва от отопляеми предни и задни седалки, волан и отопляемо предно стъкло.

 

Определено ще се върнем отново в Далматция и за се подсигурим двойно, докато споделяме впечатленията си от красивите острови, сме включили адаптивният круиз контрол, който спазва зададената дистанция спрямо предния автомобил, много плавно ускорява и намалява и много ни допада. Активен е дори до 210 км/ч. Налични са и Line Assist, системата, която разпознава неволно отклоняване от лентата (знам, че често дразни, заради усилието на волана да ви върне в прави път, но е полезна) система, която предупреждава за евентуален сблъсък и може да инициира извънредно спиране, и такава, която предупреждава за автомобил в мъртвата точка.